26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Základem církve je Ježíš Kristus

3. 1. 2005

|
Tisk
|

Leden je už více než 150 let měsícem, kdy si křesťanské církve intenzivněji připomínají své rozdělení a projevují snahu po jednotě. Na aktuální průběh modliteb za jednotu křesťanů a ekumenismus jsme se ptali tajemnice Ekumenické rady církví (ERC) Jitky Krausové.

Vydání: 2005/2 Samota na mateřské, 3.1.2005, Autor: Jan Kirschner

V lednu se konají dva modlitební týdny za jednotu křesťanů. Proč jsou dva a kdo je organizuje?

Ten v pořadí první, nazývaný Alianční týden modliteb (ATM), pořádá Evangelikální aliance. Poprvé se uskutečnil na začátku roku 1861 a koná se pravidelně většinou první lednový týden.

Za počátek slavení druhého - tzv. Týdne za jednotu křesťanů (TJK) - můžeme považovat rok 1908, kdy se poprvé na návrh Paula Wattsona, anglikánského (později římskokatolického) kněze, konal tzv. Oktáv za jednotu církví, slavený mezi svátky sv. Petra a sv. Pavla. Tento modlitební týden společně připravují zástupci Papežské rady pro jednotu křesťanů a Komise pro víru a řád Světové rady církví. (Začíná 18. ledna na svátek Panny Marie, Matky jednoty křesťanů. - pozn. red.)

Můžete přiblížit modlitební témata letošního roku?

Podklady pro setkávání připravují každý rok křesťané z různých států světa. Základem tématu ATM Nauč nás modlit se je Modlitba Páně a je dílem skupiny norských věřících. Podklady pro letošní TJK zase připravili křesťané ze Slovenska, kteří kladou důraz na sjednocování církví v jejich službě světu s vědomím, že jediným základem církve je Ježíš Kristus.

Máte zprávy o tom, jak probíhají přípravy na modlitební setkání a bohoslužby v jednotlivých městech Česka?

Zpětných ohlasů mám velmi málo. O tom, že se někde něco děje, se dozvím až tehdy, když dostanu peníze se sbírek, které se v rámci společných modliteb konají. Výtěžek té letošní bude věnován na kurz pro dobrovolníky v nemocnicích. Rozesíláme textové podklady, ale příprava bohoslužeb záleží čistě na církvích v jednotlivých městech.

Kde jsou vztahy mezi církvemi obzvlášť dobré?

Vynikající to bývá v Plzni, spolupráce je tam opravdu hezká. Určitě stojí za to také připomenout každoroční novoroční ekumenickou slavnost, kterou přenášela i Česká televize. Letos se konala v evangelickém kostele U Salvátora v Praze a zaznělo při ní Oratorium smíru Jiřího Pavlici.

Které církve jsou v ERC sdružené?

Plné členství s hlasovacím právem má 11 církví (většina evangelických a evangelikálních, Církev československá husitská, pravoslavní a starokatolíci). Římskokatolická církev je prostřednictvím ČBK členem přidruženým. Adventisté a židovské obce mají status pozorovatelů. Přestože je římskokatolická církev pouze přidruženým členem, její zástupci pravidelně naše setkání navštěvují. Římští katolíci nejsou ve většině zemí plnými členy, zejména tam, kde jsou většinovou církví. Přesto existují výjimky, například Rakousko.

Stalo se dobrou tradicí, že k novoročnímu bilancování a výhledům patří také Novoroční ekumenická slavnost, setkání  zástupců křesťanských církví s těmi, kterým na poli umění, vědy a politiky není lhostejný duchovní stav české společnosti. Letošní setkání se uskutečnilo v pražském kostele Českobratrské církve evangelické U Salvátora v sobotu 1. ledna. Ve světové premiéře zde zaznělo „Oratorium smíru“ Jiřího Pavlici.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou