26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zákaz stavby minaretů vyvolal 'bouři'

8. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/50 Bohumil Vít Tajovský, 8.12.2009

Švýcarské referendum, které znemožnilo výstavby minaretů v zemi, vzbudilo jak u světských, tak u církevních představitelů veliký ohlas. S postojem švýcarské veřejnosti nesouhlasí Švýcarská biskupská konference, a OSN dokonce zvažuje radikální omezení svých aktivit na území země helvétského kříže. Výrazně smířlivější je Vatikán, který zdůrazňuje, že zákaz neznamená omezení náboženské svobody.

Švýcarská biskupská konference vyjádřila své politování nad výsledkem referenda ústy svého generálního sekretáře Felixe Gmüra. Takovýto krok podle něj není příspěvkem k lepšímu soužití s muslimskými přistěhovalci. Švýcarští biskupové vydali i oficiální prohlášení, v němž označili kampaň, která referendu předcházela, za velmi nešťastnou. „Výsledek referenda jen prohloubí spory mezi našimi náboženstvími a kulturami,“ píší biskupové. Stanovisko Vatikánu je o poznání smířlivější. Arcibiskup Agostino Marchetto, prezident Papežské rady pro migraci, upozorňuje, že zákaz není omezením náboženské svobody. „Mešity je možné stavět i nadále, tudíž zákaz neomezuje právo muslimů modlit se,“ vysvětluje arcibiskup. Zákaz stavby minaretů vyvolala podle něj obava Švýcarů z ohrožení vlastní kultury. „Je to otázka toho, co vidíte na místech, kde žijete,“ dodal arcibiskup Marchetto s odkazem na fakt, že minarety jsou vidět z širokého okolí. Podobně vidí výsledek referenda i královéhradecký biskup Dominik Duka. „Projev vyslovené obavy z porušování náboženské svobody ve spojitosti s výstavbou minaretů považuji za farizejství,“ prozradil KT, ale ve svém stanovisku jde ještě dál: „Rozhodnutí švýcarských občanů v referendu považuji za rozumné a pochopitelné – v situaci stále se zvyšujícího počtu teroristických útoků na civilní a bezbranné obyvatelstvo ze strany islámských teroristů. Islámské země, přestože přijaly v rámci OSN chartu lidských práv, nerespektují náboženskou svobodu ostatních vyznání a uplatňují vlastní zákonodárství (které pod trestem smrti znemožňuje změnu náboženství). Švýcarští občané tak zároveň projevili svou solidaritu s nespravedlivě pronásledovanými. Minarety nejsou symbolem náboženské svobody, nýbrž proklamovaným znamením postupného ovládání evropského kontinentu.“

SKEPSE ŠVÝCARŮ I OSN

Z výsledku referenda naopak není příliš nadšen švýcarský novinář českého původu Martin Horažďovský. „Čtyři minarety stojí a dosud s nimi nebyl jediný problém.“ Výsledek referenda podle něj ohrožuje stávající náboženský smír ve Švýcarsku, který by si zdejší lidé rádi udrželi. „V naší ústavě bude nyní stát jedna paradoxní věta, že stavba minaretů je zakázána. Mimochodem, hned vedle je napsáno, že se ve Švýcarsku nesmějí zakládat žádná nová biskupství,“ všímá si Horažďovský; nicméně dodává, že výsledek referenda je legitimním rozhodnutím Švýcarů a jako takový je potřeba ho respektovat. Výsledek referenda zato pobouřil představitele OSN. „Může se dost dobře stát, že by v OSN mohly padnout otázky na jiné umístění zasedání a aktivit, které se odehrávají ve Švýcarsku,“ vyjádřil hrozbu stažení aktivit OSN ze země helvétského kříže švédský ministr zahraničí Carl Bild, jehož země nyní předsedá EU. „Zatímco se Turecko vydává směrem k rostoucí toleranci a otevřenosti, nyní existuje jedna evropská země, která se ubírá vysloveně opačným směrem,“ napsal Bild na svém blogu. Podle jednoho z vyjádření OSN by švýcarský zákaz mohl dokonce porušovat lidská práva.

ZÁJEM EVROPSKÝCH MÉDIÍ

Švýcarskému rozhodnutí se v uplynulém týdnu věnovala celá řada evropských médií. Například podle francouzského katolického deníku La Croix mohou lidé Švýcary stigmatizovat za jejich odhodlání chránit své (kulturní) zvláštnosti a blahobyt. „Ale nepřineslo by takové hlasování v jiných zemích podobný výsledek? V době, kdy je vysoká nezaměstnanost, se lidé stahují do sebe a cizince vnímají jako hrozbu. Islám je ztotožňován s extremisty, jak potvrzuje i mezinárodní zpravodajství,“ komentoval list výsledek referenda. Konzervativní polský deník Rzeczpospolita zase přisoudil výsledek referenda očividné nespokojenosti občanů se způsobem, jakým evropské vládní kruhy přistupují k problému začleňování muslimů do společnosti. Švýcaři prý dali na vědomí, že rozumějí lépe než vláda tomu, že komplikace s integrací přistěhovalců z muslimských zemí se stane v blízké době největším sociálním a civilizačním problémem Evropy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou