16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zajímá nás i pohled laiků (s odkazem na dotazník)

20. 11. 2013

|
Tisk
|

Vatikán rozeslal do celého světa obsáhlé dotazníky o rodině a péči o ní, odpovědi poslouží jako podklad k synodě o rodině. Na podrobnosti jsme se ptali biskupa Vojtěcha Cikrleho, který má při ČBK rodiny na starosti.

Vydání: 2013/47 Bude evropské setkání Taizé opět v ČR?, 20.11.2013, Autor: Tomáš Kutil

Mají na dotazník reagovat pouze správci farností, anebo na otázky mohou odpovídat i laici?
Způsob zpracování a rozeslání do farností si zvolí každé biskupství dle konkrétních možností a situace. Předpokládá se, že respondenty budou i laici, zvláště ti, kteří se věnují přípravě snoubenců na manželství, kteří doprovázejí manželské páry nebo i celá společenství.
Pokud je určen i laikům, kde jej najdou?
Zájemci se mohou obrátit na svého duchovního správce ve farnosti. Český překlad otázek je k dispozici také na webových stránkách Národního centra pro rodinu České biskupské konference www.rodiny.cz.
Budou se vyhodnocovat odpovědi též na diecézní, případně národní úrovni? Nebo jen centrálně ve Vatikánu?
Souhrn materiálu z našich diecézí bude podle přání generálního sekretáře biskupské synody zaslán do Říma.
Plánujete využít odpovědi v rámci diecéze nebo biskupské konference?
Odpovědi na předložené otázky mají sloužit především k vytvoření tzv. „instrumentum laboris“ pro biskupskou synodu. Pokud mohu mluvit za brněnskou diecézi, jsem přesvědčen, že reakce budou tak podnětné, že se jimi budeme na různých úrovních zabývat.
Lze už takto předem odhadnout, které z mnoha otázek v dotazníku budou pro připravovanou synodu nejdůležitější?
V tuto chvíli asi není možné na tuto otázku odpovědět, dotazník řeší široké spektrum problémů týkajících se rodiny. Mnoho nových situací v oblasti manželských a partnerských vztahů si vyžaduje pozornost a pastorační úsilí církve a ukazují na naléhavou potřebu se těmto výzvám postavit.
Online verze dotazníku je dostupná na: http://www.apha.cz/rodina-vyzvy
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou