16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začíná Tříkrálová sbírka 2023

3. 1. 2023

|
Tisk
|

Tříkrálová sbírka se během dvaceti let rozvinula do nečekaných rozměrů, takže se z ní stala největší sbírka v naší zemi.

Vydání: 2023/1 Poslední slova Benedikta XVI., 3.1.2023

Příloha: Caritas


Myslím, že pro všechny to bylo (a stále vlastně je) milé překvapení. Na začátku se mnozí báli navazovat na starobylé tradice. Vždyť moderní svět má jiné metody pro reklamu a shánění sponzorů. Podobně si mnozí myslí, že církev nepatří do dnešního světa, a když, tak někam na okraj. Tříkrálová sbírka svědčí o něčem jiném. Začínají ji studovat i ekonomové na vysoké škole. Vidí v praxi, že neexistuje jen podnikání za účelem zisku. Bohužel, jsou i takové neziskové organizace, které chtějí především uživit sebe, ale Bohu díky za to, že jsou naopak i takové jako Charita, jejímž motorem nejsou peníze, ale soucitná láska, která se ukazuje jako vynalézavá, obětavá a vytrvalá, ba dokonce i jako nakažlivá.
O mnohých lidech v Charitě se říká, že jsou srdcaři, prostě lidé milující své povolání ke službě potřebným. U některých to vyrůstá z upřímné víry, která se projevuje službou potřebným. Vědí, že Kristus řekl: Co jste udělali jednomu z nejpotřebnějších, mně jste udělali. Denně tak prohlubují svou víru, když očima víry dokáží vidět v potřebných Krista a skrze ně mu projevovat svou lásku. Jiní sice křesťanskou víru nemají, ale rádi se k dobrému dílu přidají. A já mám z obou skupin radost, protože vidím, jak rostou ve zralé a krásné osobnosti. To neplatí jen o pracovnících Charity, ale i o dobrovolnících a dárcích, kterých stále přibývá. Zvláštní radost mám z těch, kteří se dovedou rozdělit přesto, že sami nemají mnoho. Koledníci i dárci ukázali, že se nedají snadno odradit. Překonali i pandemii.
Věřím, že i v situaci, kdy kvůli drahým energiím přibylo těch, kteří jsou v opravdové nouzi, ukáží koledníci i dárci zase svou velkorysost.
Věřím, že je potěší, když uvidí, že díky jejich pomoci se někdo nají či ohřeje, nebo vyřeší svůj problém, s nímž si nevěděl rady. Každému z nich srdečně děkuji a děkuji taky Charitě, že rozděluje pomoc velmi zodpovědně, aby se dostala k těm, kdo jsou opravdu potřební.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou