16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začíná čtyřicetidenní půst - příprava na Velikonoce

27. 2. 2006

|
Tisk
|

„Pomni, že prach jsi a v prach se obrátíš. Obraťte se a věřte evangeliu.“ Tato slova zaznívají už stovky let na počátku postní doby. Dobu, kdy se má křesťan soustředit na svůj vztah k Bohu, k druhým lidem i k sobě samotnému, provází už tradičně odříkání. Vedle klasických forem „újmy v jídle“ se současné v současné době rozšiřuje tzv. „ekologický půst“ - omezení zbytečných jízd autem.

Vydání: 2006/9 Jak bojovat proti rutině v duchovním životě?, 27.2.2006

Způsoby, jak se postit, mají různé formy - lidé v Německu se kupříkladu „postí od aut“

Už podeváté vyzývají katolická i evangelická církev v jihozápadním Německu k „Postu od aut“. Vybízejí řidiče, aby používali osobní vozy co nejméně a raději se poohlédli po alternativních způsobech přepravy. „Prospěšně se pohybovat,“ tak zní motto akce. Podle dr. Hanse-Gerda Wirtze, předsedy Komise pro životní prostředí při trevírském biskupství, je jejím cílem přimět lidi, aby si uvědomili svou zodpovědnost za Boží stvoření a podle toho také jednali. Wirtz vysvětluje, že svým každodenním jednáním způsobujeme přírodní katastrofy na celém světě - oteplování země, stejně jako velké teplotní výkyvy, jsou z velké části způsobeny nekontrolovaným nárůstem automobilové dopravy. Podle něj se už dlouho ví, co bychom měli dělat, aby se následky těchto změn staly snesitelnější pro nás i pro budoucí generace. Ale ke změně zaběhnutého režimu nedojde ze dne na den. Jak dodává Wirtz, právě proto má akce „Půst od aut“ opodstatnění. Dopravní společnosti ve spolkových zemích Sársko, Porýní-Falcko a Hesensko dokonce nabídly této iniciativě svou podporu a v postní době poskytnou dohromady 800 časových jízdenek zdarma, případně se značnou slevou. Všichni, kdo se zapojí do akce „Půst od aut“, dostanou brožuru s duchovními texty a dalšími tipy. Za zmínku stojí, že za devět let se této postní akce zúčastnilo celkem 7 000 lidí a - jak prokázaly vědecké studie - velké procento z nich trvale změnilo své návyky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou