26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Žáci si prohlédli Vstřícnou školu

26. 11. 2019

|
Tisk
|

Pod heslem „Vstřícná škola“ nabízí Církevní základní škola v Plzni vzdělávání propojující křesťanské tradice s moderními metodami výuky. Zájemci o studium a jejich rodiče si mohli školu projít při Dni otevřených dveří 21. listopadu.

Vydání: 2019/48 Papežovo poselství z Hirošimy, 26.11.2019, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze


„Vstřícná škola pro nás znamená respektující přístup nejen k žákům, ale i mezi námi kolegy, aby si mladí lidé odtud do budoucna odnášeli všeobecně respektující přístup k člověku, nejen zaměření na výkon,“ popisuje Lenka Meteláková Pekařová, zástupkyně ředitelky pro první stupeň. V tomto duchu provází žáky od první do deváté třídy i předmět etická výchova. „Výuku doplňujeme akcemi zaměřenými filantropickým a sociálním směrem, kdy se žáci mohou setkávat s lidmi, kteří aktivně žijí křesťanství,“ dodává.
Ačkoli je škola křesťansky orientovaná a jejím zřizovatelem je Biskupství plzeňské, žákem či žákyní se tu může stát kdokoliv bez ohledu na víru či vyznání. Náboženství je volitelným předmětem.
„Nejsme aktivní věřící, ale křesťanské hodnoty považujeme s manželem za důležité, vlastně za to nejlepší, na co se můžeme v dnešním světě spolehnout. Proto jsme se do této školy přišli se synem podívat a přijdeme i k zápisu,“ plánuje maminka, která s budoucím prvňáčkem vyrazila na Den otevřených dveří. Chlapec byl už v nedohlednu, protože se vydal na připravenou hru za pokladem a s dalšími desítkami dětí plnil úkoly na jednotlivých stanovištích. „Pro příští školní rok ještě zapisujeme děti do první a šesté třídy, v dalších letech už budeme zapisovat jen do prvních tříd a na druhém stupni umožňovat pouze drobné přestupy,“ upřesňuje ředitelka školy Kateřina Chejlavová.
Ve stejné budově jako Církevní základní škola sídlí i Církevní střední škola, zaměřená na obory sociální činnost a ekologie. Propojeny jsou aktivity obou škol, žáci základní i střední běžně spolupracují. „Zájemci o středoškolské studium si u nás mohou vyzkoušet zapojení do činnosti školy 13. prosince nebo 18. ledna. A širokou veřejnost přivítáme na adventním jarmarku 19. prosince. Výtěžek bude věnován na charitativní účely podle rozhodnutí samotných žáků,“ zve ředitelka Chejlavová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou