16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zachránění horníci se vydali poděkovat Bohu

10. 3. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/11 Postní jídelníček, 10.3.2011

Osmidenní děkovnou pouť za své vysvobození podniklo minulý týden 24 z celkem 33 zachráněných chilských horníků. Do Izraele se vypravili především proto, aby poděkovali Bohu, že přežili v hloubce více než 600 metrů pod povrchem země vůbec nejdelší zaznamenanou dobu – od 5. srpna do 13. října loňského roku. Vrcholem jejich pouti se stal hromadný křest v řece Jordánu.

„Děkujeme Bohu za možnost navštívit Izrael, cesta Svatou zemí nás všechny naplnila velikou radostí. Naše vděčnost směřuje i ke všem lidem, kteří zde žijí, a pevně doufáme, že jim Bůh sešle hojnost svého požehnání,“ řekl krátce před koncem návštěvy chilský horník Raúl Enrique Bustos. Horníci se do Svaté země dostali díky pozvání od izraelského Ministerstva cestovního ruchu, které také hradilo všechny náklady. „Chceme samozřejmě poděkovat i tisícům lidí, kteří se modlili za naši záchranu, když jsme byli uvězněni v dole,“ doplnil další ze zachráněných horníků. Program cesty byl velmi pestrý. Chilští horníci navštívili hlavní křesťanské památky v Jeruzalémě: Getsemanskou zahradu, Křížovou cestu nebo chrám Božího hrobu. S omluvou ale odmítli návštěvu tunelů pod západní stěnou, protože poté, kdy byli uvězněni v měděném dole v poušti Atacama poblíž města Copiapó v Chile, mají problém se zdržovat v uzavřených prostorech. Procestovali i řadu dalších míst po celé zemi a prohlédli si například baziliku Narození Páně v Betlémě, město Nazaret či Tiberiadské jezero. A přijal je také izraelský prezident Šimon Peres.

POŽEHNÁNÍ Z ÚST PREZIDENTA

Nejemotivnějším momentem celé cesty byl ovšem hromadný křest zachráněných horníků v řece Jordán. Vousatí, tvrdou prací zocelení muži pokorně sestupovali jeden po druhém k vodě a postupně se nechávali ponořit. Na sobě měli jen dlouhá bílá roucha jako symbol očisty a nového života. „Až teď teprve znovu plně cítíme život, se kterým jsme se uvězněni pod zemí už pomalu loučili,“ shodli se horníci. Jeden z nich Richard Godoy se nechal pokřtít dokonce se svým nedávno narozeným synem. „Teď když je můj syn pokřtěn v Božím jméně, jsem konečně spokojený,“ řekl novinářům Godoy. V Nazaretě přivítal horníky místní biskup Boulos Marcuzzo. „Bůh vás zachránil a díky tomu vás teď mohu přivítat zde na tomto svatém místě. Jste příkladem pro druhé – symbolem síly a odvahy pro všechny věřící, ať jsou kdekoliv na světě a snášejí jakékoliv útrapy,“ zdůraznil biskup Marcuzzo. S uvítáním horníků si dal velmi záležet i izraelský prezident Šimon Peres. Když ho navštívili v jeho rezidenci, recitoval jim na úvod starobylé židovské požehnání „Birkat HaGomel“, které Židé používají jako děkovnou modlitbu po záchraně z velkého nebezpečí. „Celý svět s napětím sledoval vaši záchranu, která byla neuvěřitelnou ukázkou vzájemné lásky a solidarity,“ prohlásil o chvíli později prezident Peres. „Jsme hrdí na to, že vás můžeme přivítat zde v Jeruzalémě,“ zakončil prezident.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou