16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začal týdenní eucharistický kongres

7. 9. 2021

|
Tisk
|

„Všechno mé pramení z tebe,“ zní motto 52. Mezinárodního eucharistického kongresu, který začal slavnostní mší svatou na budapešťském náměstí Hrdinů. Za „velké znamení naděje, otevřenosti a znovuzrození“ označil týdenní akci s nabitým programem její hostitel, maďarský primas kardinál Péter Erdő.

Vydání: 2021/37 Školy znovu přivítaly žáky, 7.9.2021, Autor: Alena Scheinostová


Ten pozval k účasti ve vysílání Vatikánského rozhlasu. Mezinárodní setkání se zástupci ze všech kontinentů se původně mělo konat již loni v září, vinou pandemie však muselo být odloženo.
Hymna jako posila
Do Maďarska se vrací po více než 80 letech: naposledy se zde eucharistický kongres slavil roku 1938 a jeho tehdejší hymna, která – slovy kardinála Erdőa – „dodávala zbožným maďarským katolíkům sílu během války i později v desetiletích komunismu a útlaku“, byla znovu zvolena i pro letošní ročník.
Zahajovací mši svaté předsedal jako papežský legát kardinál Angelo Bagnasco, předseda Rady evropských biskupských konferencí (kardinál Erdő byl v tomto úřadě jeho přímým předchůdcem). Liturgii pod širým nebem doprovodil zpěv tisícihlasého sboru a k prvnímu svatému přijímání přistoupily děti z maďarských katolických škol. Ve spolupráci s Maďarským národním muzeem a s programem na pomoc pronásledovaným křesťanům Hungary Helps byla též zahájena výstava o perzekuci křesťanů ve světě.
V dalších dnech se budou v areálu Hungexpo střídat modlitby a mše svaté s workshopy či přednáškami a svědectvími kardinálů a biskupů z různých zemí světa včetně Iráku, Filipín nebo Myanmaru, zazní jedinečná romská liturgie a 11. září večer se bude konat procesí se svíčkami centrem města.
„Statio orbis“ – tvoříme jedno Tělo
Program vyvrcholí pontifikální mší svatou 12. září od 11.30. Svatý otec František na kongres přiletí jako první papež od roku 2000. „Papežská bohoslužba bude takzvaným ‚statio orbis‘ – tedy mší svatou, která symbolicky shromažďuje a sjednocuje celou Kristovu církev a vyjadřuje naši jednotu,“ vysvětlil kardinál Péter Erdö. Před slavností se papež krátce setká s maďarským prezidentem a premiérem, biskupy a zástupci ekumeny či místních židovských obcí. „Katolické společenství očekává příjezd Svatého otce s velkou radostí a láskou. Modlíme se, aby jeho návštěva byla znamením naděje a nového začátku po zmírnění pandemie,“ dodal kardinál.
140 let tradice
Tradice eucharistických kongresů začala ve Francii v roce 1881 a během následujících desetiletí získala obvyklou podobu týdenního programu naplněného modlitbou a formací s mezinárodní účastí. Koná se vždy po čtyřech letech a hostitelské země se střídají. Roku 2016 kongres hostilo Cebu na Filipínách, na rok 2024 je naplánován do ekvádorského Quita.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou