26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začal nový školní rok

3. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/36 Prvňáčci, 3.9.2009

Po dvou měsících prázdnin se ulice, autobusy, vlaky i tramvaje zaplňují každé ráno davy dětí. Část z nich míří do své třídy poprvé a čeká je krok do neznáma, jiné čeká rutina. Téměř čtrnáct tisíc dětí přitom míří do škol církevních. Vzdělávají se v 72 mateřských, základních a středních školách zřizovaných církvemi.

Většina církevních škol se na nápor žáků pečlivě nachystala. Některé z nich připravovaly pro žáky slavnostní uvítání, jiné do poslední chvíle dodělávaly nejrůznější stavební úpravy. „Letos poprvé máme v jednom čísle popisném všech devět ročníků. Poslední třídu jsme o prázdninách vytvořili v obytné buňce na školním dvoře,“ přiblížila přípravy v Základní škole Maltézských rytířů v Kladně její ředitelka Romana Wantochová. „Učitelé se museli zapojit s krumpáči v rukou. Máme velké štěstí, že náš pedagogický sbor je relativně mladý, a všichni tak jsou schopni přiložit ruku k dílu,“ doplnila Wantochová. V Základní škole Salvátor ve Valašském Meziříčí zase připravili žákům tradiční přivítání společnou mší svatou v kostele. „Máme takový zvyk, že prvňáčky voláme po jednom před oltář, kde si každý z nich zapálí svou svíčku na velkém dortu. Symbolizuje to společenství, které se později prakticky projeví při společném snědení dortu ve třídě,“ prozradil ředitel Hynek Mikušek. V Katolické základní škole v Jablonci nad Nisou kromě slavnostního uvítání prvního ročníku plánují i přípravu na návštěvu papeže. „Od 17. září chceme začít projekt s názvem Cestou Svatého otce, během něhož budeme žáky připravovat na příjezd Benedikta XVI.,“ sdělila tamní ředitelka Jana Kocourková. V Olomouci zase školákům požehnal aktovky. Poslední prázdninovou neděli se v kostele sv. Michala sešly na mši děti, jež už za pár dní čekala škola. P. Antonín Basler je přivítal a po zahájení mše požehnal aktovky naskládané před oltářem. Školáci se pak shromáždili kolem kněze, který se jich ptal, co se budou ve škole učit. „Číst, psát, počítat, dělat úkoly,“ ozývalo se mezi dětmi. Kněz je pochválil a vysvětlil jim, že největším učitelem je Pán Ježíš, který je bude celý život učit, jak dobře žít. V kázání připomněl, že Bůh je také rodič a lidé na celém světě jsou jeho děti. „Všichni jsme stále ve škole života a lásky, Bůh nás povzbuzuje, dává nám sílu, vychovává nás,“ připomněl P. Basler.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou