16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Začal cyklus evangelizačních večerů

18. 10. 2022

|
Tisk
|

Každý poslední pátek v měsíci se v českobudějovické katedrále nově koná evangelizační akce s názvem Máme otevřeno.

Vydání: 2022/43 Nebojujte, jednejte, 18.10.2022, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Večery plné chval, písní a modliteb jsou určeny všem, kteří hledají duchovní občerstvení. Konat se budou po 12 měsíců a nejbližší se uskuteční 28. října od 18 hodin.
Otevřít dveře
„Večer vystihují slova: Bůh jde vstříc každému člověku. Bohu na nás záleží a dává se nám poznat,“ uvedla hlavní organizátorka a moderátorka setkání Marie Němcová.
Službu přímluvné modlitby měl už při prvním setkání na sklonku září na starosti Jiří Bárta. „Byl jsem rád, že jsem u toho mohl být,“ svěřil se. „Měl jsem takový pokoj v srdci. Bylo vidět, že se zde Bůh dotýká srdcí lidí. Je hezké Boha chválit a otevírat se mu,“ dodal Jiří Bárta.
Katedrálou se linula hudba až na veřejné prostranství, kde stáli dobrovolníci, kteří se dávali do řeči s kolemjdoucími. „Ne každý si troufne vejít, někdo chce stát jen opodál,“ prozradila řeholní sestra Markéta z Lomce. Hudební doprovod písní chval zajišťovala kapela AMDG s hostujícím kytaristou Danielem Fořtem. „Zájem lidí o evangelizační večer byl nad očekávání, i když nám nejde o počty, ale spíš o to, že zažíváme, jaké to je být služebníky Páně, kteří dělají, co jsou povinní udělat,“ říká P. Tomas van Zavrel, ředitel Pastoračního střediska při biskupství, které tyto večery pořádá. „Je na čase v Českých Budějovicích pravidelným a vytrvalým způsobem otevírat dveře k Božímu srdci dokořán. Mezi lidmi je touha po lásce, pokoji a porozumění. Kdo jiný by to měl nabízet než my křesťané,“ dodal kněz.
První korálek
„Možnosti přistoupit ke svátosti smíření spolu s nabídkou kněžského požehnání, přímluvné modlitby a tzv. naslouchajícího ucha byly první večer méně využívány, ale na závěr se evangelizační tým shodl, že večer byl i tak velmi plodný a hodný opakování,“ uvedla další z účastnic Eva Haláčková s tím, že největší dojem udělala celková večerní atmosféra krásného chrámu, umocněná hudbou, chválami Boha a tlumeným osvětlením se svíčkami v přibývající tmě.
Těsně před akcí se konala bohoslužba, kterou celebroval P. Zdeněk Mareš. „Že se takto mše svatá prodlouží o další dvě hodiny, to jsem nečekal,“ svěřil se Tomáš Vojta z Tábora. „Bylo to velmi milé a krásné překvapení. Byl to první večer, takový první korálek na růženci, tak ať je těch korálků co nejvíc,“ doplnil Tomáš Vojta.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou