16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za záchranu kamaráda dostala medaili

30. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/40 Jak se žije nejchudším, 30.9.2008, Autor: Václav Štaud

Medička Martina Krämerová, animátorka salesiánského střediska v Brně-Líšni, byla v minulém týdnu oceněna medailí Masarykovy univerzity za statečnost a příkladné využití teoretických znalostí při záchraně kamaráda Michala Zoufalého.

Drama, které se odehrálo letos na letním salesiánském táboře v Rudíkově na Třebíčsku, přiblížila Klára Maliňáková, jedna z vedoucích: „Ten den byla příznivá předpověď počasí, mezi mraky probleskovalo sluníčko. Po nečekané ohlušující ráně blesku jsme uviděli Michala na zemi. Měl spálené vlasy, bok, a jak jsme se dozvěděli později, výboj mu poškodil i plíce. Nedýchal, zkusili jsme jej oživit. Pak se mu z úst vyřinula krev, báli jsme se, že mu ublížíme ještě víc. To už ale přiběhla Martina a rázně se ujala resuscitace. Rozdělila úkoly, sama mu odstraňovala krev, prováděla umělé dýchání. „Nepřestávejte, křičela na nás a do příletu vrtulníku dvacet minut bojovala o Michalův život,“ líčí Klára Maliňáková. Další dlouhé minuty záchranářům trvalo, než se jim podařilo obnovit krevní oběh. Bez předchozí pomoci by byl Michalův mozek beznadějně poničen. Mladý muž je ale nyní zdráv. „Nemohla to být náhoda. Že jsem byl zraněn, i to, že žiju. Teď se stále rozhlížím, na jaký úkol mě tím Bůh připravuje,“ svěřuje se student Střední školy informatiky a spojů. Táborové téma toho dne znělo: Krize a těžké situace v životě. „Měli jsme se učit důvěřovat Bohu, který nám to ten den předvedl velmi názorně,“ uvádí další ze salesiánských animátorů Martin Klíma. „Poté, co zdravotníci Michala odvezli, upjali jsme se všichni k modlitbě. Nejdříve prosebné, a jak přicházely zprávy o jeho uzdravování, tak i děkovné. Nikdy jsme se necítili vzájemně tak blízcí,“ říká Martin Klíma.
„Martina Krämerová mezi nás chodí od dětských let. Jsme hrdí, že pomáháme formovat tak kvalitní osobnosti,“ řekl zástupce ředitele salesiánského střediska v Brně-Líšni Jan Kočvara. Odměněná studentka poděkovala své škole za kvalitní přípravu. Zdůraznila však, že i ostatní účastníci tábora udělali všechno, aby jejich kamarád Michal žil. „Pomohli při náročné resuscitaci, organizovali příjezd záchranářů, byli skvělí,“ chválí kamarády Martina Krämerová.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou