23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Za Cyrilem a Metodějem do Ketkovic

28. 6. 2022

|
Tisk
|

O tom, že se poutě ke svatým Cyrilu a Metodějovi zdaleka nekonají jen na Velehradě, ale také v dalších chrámech, svědčí i malá obec Ketkovice. Leží mezi Zbýšovem a Kralicemi nad Oslavou.

Vydání: 2022/27-28 Doby krizí jsou časem světců, 28.6.2022, Autor: Lenka Fojtíková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


Tamní obyvatelé každoročně putují k nenápadné sakrální stavbě, stojící zhruba sto metrů za cedulí obce ve směru na Rapotice. „Kapličku tu postavil můj dědeček Cyril Hudec v roce 1931 na památku svých dvou bratrů, kteří padli v první světové válce. Od té doby se tam každoročně konají při příležitosti svátku věrozvěstů poutě,“ připomíná historii Pavel Hřebíček.
„Poutě byly obnoveny po revoluci v roce 1990,“ doplňuje současný farář P. Jaromír Gargoš, do jehož správy spadají i Ketkovice. Mši svatou bude letos sloužit o svátku věrozvěstů od 8.00 hod. „Za nepříznivého počasí bude mše svatá v kostele sv. Kateřiny v Ketkovicích,“ upozorňuje kněz. Na webových stránkách farností, které má ve své zprávě, pro upřesnění farníkům píše: „Zvony mlčí, pouť je u kapličky, zvony zvoní, pouť je v kostele.“ Ke kapličce přitom putují nejen místní, ale také věřící z Čučic, Sudic, Rapotic a dalších přilehlých obcí.
„O kapličku a okolí se stará pan Hřebíček. Vyrobil do ní svícny, kříž i sochy. Obraz namaloval zase jeho švagr Jan Jemelka z Olomouce,“ říká kněz. „Součástí doprovodného programu budou v obci také kolotoče a folklorní vystoupení místního Podhoráckého souboru,“ informuje o aktivitách spojených s poutí starostka Ketkovic Šárka Matoušková

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou