26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z Řípu zněly modlitby za domov

30. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/44 O umírání a smrti, 30.10.2007, Autor: Jiří Macháně

Spousty barevných balónků s malým papírkem, na nějž napsaly desítky lidí svou modlitbu, stoupalo v Den vzniku samostatného Československa k nebi od úpatí hory Říp. Účastníci ekumenického setkání Modlitba za domov tak symbolicky vyslali z barevného kříže, který vytvořila rodina Radových, k nebesům své prosby za Českou republiku i její obyvatele.

Založit novou tradici ekumenického setkávání křesťanů mezi sebou navzájem, a zároveň i s nevěřícími, jež nebude mít bohoslužebný charakter, se minulou neděli pokusila Ekumenická rada církví. Připravený byl celodenní program, který probíhal na Řípu i pod ním – na louce nedaleko Krabčic. Jeho závěr, při němž se zástupci jedenácti křesťanských církví působících v Česku modlili za národ a domov, přenášela také Česká televize. „Je to pokus o neformální akci s nepopíratelnými náboženskými prvky, jež je ale zaměřená i na lidi, kteří nežijí v církvích. Představitelé křesťanských denominací měli za úkol přijít v civilním oděvu,“ vysvětlila jedna z hlavních organizátorek Zuzana Dvořáková. Představila také neformální podtitul akce: „Církve jsou spolu a hrají si.“ Kromě bohatého hudebního programu a pouti na vrchol Řípu, kterou doprovodilo „Desatero zastavení“, byly připravené také veselé hry pro celé rodiny a „festival“ toho, co dělají lidé dobré vůle pro tuto zemi. V průběhu přenosu se pak představily Domov odpočinku ve stáří z nedalekých Krabčic, nadace Divoké husy a Pravoslavná akademie z Vilémova.
O to, jakou prosbu připevnil na balónek a pak i odpoutal z kříže, se podělil plzeňský biskup František Radkovský: „Byla to prosba o Boží požehnání, aby bylo mezi lidmi více lásky, porozumění a pochopení. A to jak v naší zemi, tak u našich sousedů v Evropě.“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou