16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Z prosté vesničky vyhledávané poutní místo

22. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/26 Medžugorie, 22.6.2011, Autor: Tomáš Kutil

Medžugorie byla až do osmdesátých let 20. století nevýznamnou vesničkou, ležící zhruba 25 km od Mostaru v tehdejší Jugoslávii, dnes Bosně a Hercegovině. To se změnilo v roce 1981, kdy šest mladých lidí, pro něž se později ustálil název „vizionáři“, popsalo svůj mystický zážitek setkání s Pannou Marií.

Událost okamžitě vzbudila zájem lidí – už čtyři dny poté se jich v Medžugorii objevilo na patnáct tisíc. Zjevení se podle vizionářů začala pravidelně opakovat a jugoslávská vesnička se postupně stala vyhledávaným cílem poutníků z celého světa. Vedle Lurd, Fatimy či španělského Santiaga de Compostela je jedním z nejnavštěvovanějších katolických poutních míst vůbec. Vše začalo přesně 24. června 1981, kdy šest mladých lidí podle svých slov postupně spatřilo mladou ženu s dítětem v náručí, kterou popisovali jako velmi krásnou. Vizionáři vypověděli, že jim postava pokynula, aby přišli blíže, ale oni se neodvážili. Následující den se vizionáři vrátili na stejné místo a tentokrát už svůj strach překonali – podle svých pozdějších výpovědí s Pannou Marií mluvili a spolu s ní se i modlili. Zjevení se pak podle vizionářů opakovala každý den – u některých z nich sice postupem let ustala, ale u jiných údajně stále trvají, i když se odehrávají jednou ročně.

MÍR, KTERÝ SE NELÍBIL KOMUNISTŮM

První slova, která podle mladých vizionářů Panna Maria řekla světu, byla: „Mír, mír, mír – a jenom mír! Mír musí zavládnout mezi člověkem a Bohem a též mezi lidmi!“ Hlavní náplní jejích poselství, která vizionáři pravidelně tlumočí a která se pak překládají do mnoha světových jazyků, jsou mír, víra, obrácení, modlitba a půst. Vizionáři svá zjevení označují nejčastěji jako „Gospu“, což je v bosenštině a chorvatštině běžné označení pro Pannu Marii. Gospa se jim prý zjevuje v podobě, která je blízká jejich představám o Panně Marii, a také podle jejich slov hovořila o Ježíši jako o svém synovi. Protože se údajná zjevení odehrála v komunistické zemi, velmi brzy začalo pronásledování vizionářů, jejich rodičů, rodin, farníků, kněží a posléze i poutníků. Komunistická moc neviděla příliš ráda velká lidová, nekontrolovaná, a hlavně ideologicky závadná shromáždění, jichž se účastnilo stále větší množství lidí. Medžugorie se tak rychle stala nejen poutním místem, ale i jakýmsi symbolem nesouhlasu s tehdejší jugoslávskou mocí nejen mezi katolickou populací. Vizionáři proto prošli policejním výslechem a psychiatrickými vyšetřeními. Správce farnosti P. Jozo Zovko byl měsíc po prvním zjevení zatčen a odsouzen na 3,5 roku vězení.

PODBRDO A KRIŽEVAC

Ústředním místem života Medžugorie je dnes kostel sv. Jakuba, u něhož se koná většina pobožností. Proč zrovna u kostela, a ne uvnitř? Kvůli velkému množství poutníků zde totiž v roce 1989 vznikl venkovní oltář s okolním modlitebním prostorem, kde především v letních měsících probíhají mše svaté a společné modlitby růžence. Dalším hojně navštěvovaným prostorem je místo údajných prvních zjevení Panny Marie zvané Podbrdo, jemuž se dnes říká spíše Vrch zjevení. Vede k němu strmá cesta, kterou lemují od roku 1989 bronzové reliéfy zobrazující tajemství radostného a bolestného růžence, od roku 2002 i slavného. Díky osvětlení je cesta přístupná i v noci. Přímo na místě údajného zjevení byla na počest jeho dvacátého výročí umístěna socha Panny Marie – Královny pokoje. Dalším významným místem je vrch Križevac, který poutníci využívají především k modlitbě růžence. Na začátku byla jednotlivá zastavení označena jednoduchými dřevěnými kříži, jež v roce 1988 nahradily bronzové reliéfy. Na každém z nich, kromě zastavení v Getsemanské zahradě, je zobrazena i Panna Maria.

ZPOVĚDI I EKONOMIKA

Příliv poutníků samozřejmě přinesl Medžugorii též ekonomický profit. Z chudé oblasti, kde většina příjmů plynula z pěstování tabáku, hroznů, ovoce a produkce vína, se rázem stalo místo, které žije hlavně z návštěv poutníků. Postavilo se tu mnoho nových penzionů a také většinu místních domů začali jejich majitelé pronajímat přijíždějícím lidem. O Medžugorii se ale také s trochou nadsázky mluví jako o zpovědnici světa. V prostoru okolo kostela sv. Jakuba totiž postupně vzniklo pětadvacet zpovědnic, které poutníci hojně využívají.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou