16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Youcat - dárek pro mládež, která míří do Madridu

16. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/8 Ježíš ve filmu, 16.2.2011

V batohu, který dostane každý účastník srpnového celosvětového setkání papeže s mládeží ve španělském Madridu, najdou mladí lidé několik praktických dárků. Jedním z nich bude i speciální publikace s názvem Youcat. Jedná se o upravené vydání katechismu, které by mělo být „ušito na míru“ mladým lidem. Na jeho tvorbě se značnou měrou podílel rakouský kardinál Christopher Schönborn. Předmluvu, která byla v předstihu zveřejněna v těchto dnech, napsal dokonce papež Benedikt XVI.

Název publikace vychází ze spojení dvou anglických slov – youth a catechism (mládež a katechismus). Kniha má podle tvůrců podávat základní obsah katolické víry s ohledem na otázky a zájmy mladých lidí a způsobem, který je blízký jejich mentalitě. Prozatím je vydání Katechismu pro mládež připraveno ve 13 jazycích, včetně arabštiny a čínštiny, s češtinou se zatím nepočítá. „Mládež není tak povrchní, jak se o ní říká. Mladí lidé chtějí vědět, v čem doopravdy spočívá život,“ píše papež v předmluvě k Youcatu a poté se obrací přímo na mladé lidi: „Tato příručka katechismu vám nebude pochlebovat, nebude vám nabízet snadná řešení, ale vyžaduje od vás nový život. Prezentuje vám poselství evangelia jako drahocennou perlu, pro niž stojí za to vzdát se čehokoli. Proto vás vybízím, abyste studovali katechismus se zaujetím a vytrvalostí. Obětujte tomu svůj čas.“ Mladí lidé musejí podle papeže znát svou víru „stejně dobře jako specialista v informatice svůj operační systém“, aby s ní dokázali obstát v současném světě. „Musíte být ve víře mnohem hlouběji zakořeněni, než byla generace vašich rodičů, abyste se dovedli rázně a silně vyrovnávat s výzvami i pokušeními této doby,“ dodává Benedikt XVI.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou