23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vztahy na zkoušku nezajistí dobré manželství

10. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/46 Lev N. Tolstoj, 10.11.2010, Autor: Hana Imlaufová

Dnes je i mezi praktikujícími katolíky rozšířeno povědomí, že pro partnery, kteří chtějí mít spokojené manželství, je nezbytné prožít něco jako manželství na zkoušku. Já to po vlastních zkušenostech odmítám, ale nevím, jak o tom mám přesvědčit své dospívající děti. Poradíte mi?

Pro společné bydlení před svatbou se dnes rozhoduje mnoho párů. Jejich motivace jsou různé – někteří se spolu sestěhují z ekonomických důvodů, někteří chtějí lépe poznat partnera, jiní tvrdí, že pro svou lásku žádný „papír“ nepotřebují. Mnozí z nich také zažili rozvod svých rodičů a bojí se udělat rozhodnutí pro manželství. V praxi se však ukazuje, že společné bydlení před svatbou má mnoho negativních dopadů na partnerský vztah. Především to, co mladý muž a žena prožívají, ve skutečnosti není zkouška manželství. K druhému partnerovi v tomto soužití přistupují v postoji podmínky. Pokud jim to spolu nepůjde, rozejdou se. Do manželství se ale vstupuje s postojem odhodlání k dávání, odhodlání nést společně dobré i zlé. Tedy – zcela odlišný postoj, který v sobě nese především ochotu do vztahu investovat. Potvrzuje se v mnoha případech, že manželství, která vznikla po „vztazích na zkoušku“, se rozpadají častěji. Základní postoj k odchodu ze vztahu při obtížích totiž přetrvává. Zcela jinak ve společném soužití bez svatby funguje žena, zcela odlišně muž. Žena začne plně oddanost pro vztah prožívat již pouhým sestěhováním se a začne se chovat jako manželka. Pečuje o domácnost, vaří, pere, nakupuje, je ochotná začít intimně žít. Do vztahu investuje. Muž však v tomto životním stylu neprožívá potřebu do vztahu investovat, mnohdy mu to vyhovuje. K tomu, aby začal plně žít vydanost pro vztah a investoval do něj, potřebuje jasné rozhodnutí a dlouhodobý horizont. Ve společném soužití bývá často jeden více „doma“ a druhý „na návštěvě“. Těžko se stanoví hranice mezi mým, tvým či naším. Obtížně se definuje, co je vlastně společné. Dnešní doba mladé lidi i v jiných oblastech nevede k odvaze dělat rozhodnutí a nést za ně odpovědnost. Manželství k takovým rozhodnutím patří. Dětem je dobré ukázat a objasnit, že manželství se postupně vyvíjí a bude tím krásnější a lepší, čím více jsou oba ochotni do společného vztahu investovat. Ne tím, co si spolu před svatbou vyzkouší ve společné kuchyni či ložnici.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou