16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vyzkoušejte si své smysly

13. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/20 Mateřská dovolená - odpočinek, nebo zátěž?, 13.5.2008, Autor: Michaela Straková

Příloha: Doma

V běžném životě jsme zvyklí používat všech pět smyslů – čich, hmat, sluch, chuť a zrak. Návštěvníci interaktivní výstavy Svět našimi smysly, která je v těchto dnech k vidění na Střední zdravotnické škole ve Zlíně, si mohou vyzkoušet, jaké to je, když některý ze smyslů chybí. Výstavu připravilo ostravské centrum pro rodinu, jehož součástí je klub ÁMOS, který tyto výstavy realizuje. „Děti, které na výstavu zavítají, si mohou všechno vyzkoušet na vlastní kůži – učí se tedy prožitkem,“ říká Markéta Halaštová z Centra pro rodinu ve Zlíně, které je pořadatelem akce. „Více si tak zapamatují a vžijí se do role těch, kteří žijí s nějakým handicapem.“ Návštěvníci výstavy si mohou např. vyzkoušet, chůzi se slepeckou holí přes překážky, nebo jen pomocí hmatu hrát pexeso pro nevidomé. Zajímavým exponátem je také stroj, na kterém si mohou napsat své jméno Braillovým písmem. „Nejtěžší pro mě bylo asi člověče nezlob se,“ přiznává šestiletá Terezka Lukášová. „Když někdo nevidí nebo neslyší, má to asi moc těžké,“ dodává soucitně a běží si vyzkoušet sluchové pexeso – nasadí si papírové brýle, aby neviděla a postupně třese malými krabičkami, které vydávají různé zvuky. Úkolem je rozdělit krabičky správně do dvojic, pouze za použití sluchu. Akce má také informační charakter. Díky vitrínám se návštěvníci dozví více o jednotlivých smyslech, také kdo to byl Louis Braille a jak se používá jeho písmo. Nebo jak vypadá lidské oko uvnitř.
Výstava je určena především dětem od osmi do třinácti let. Největší zájem o ni mají základní školy a rodiny s dětmi.
Na začátku každé dítě dostane pracovní list, který si po celou dobu výstavy vyplňuje, dle splněných úkolů. „Na takovéto výstavě jsem s dětmi ještě nebyl. Jsou to prvňáci, zatím jsme byli akorát v muzeu, kde se mohli jen dívat, kdežto tady je výhoda, že si mohou všechno vyzkoušet,“ říká s nadšením třídní učitel Aleš Kinc. Na výstavu se s třídou přijel podívat ze Základní školy z nedalekého Lukova. „Dnes se i ve školách propaguje učení pomocí smyslů – o tom mluvil už Komenský. Děti si danou věc vyzkoušejí, osahají. Nestačí, že pan učitel ve škole něco vypráví – děti zapojují jen sluch. Ale pokud si mohou něco ohmatat a očichat, vryje se jim to do paměti mnohem lépe,“ ví učitel.
Součástí výstavy je také setkání s nevidomým člověkem, který se pohybuje za pomoci svého slepeckého psa. „Můj pes Greg a má sedm a půl roku,“ říká nevidomý Václav Červenka a poplácává svého labradora po světlé srsti. Děti ani nedutají a se zaujetím sledují, jak je pes poslušný. „Nejdříve se psi učí chodit po chodníku, aby šli rovně. Pak je třeba, aby uměli svému pánovi naznačit, kde jsou schody, přechody, lavičky nebo jiné překážky. To vše se naučí ve výcvikovém středisku“ informuje dále V. Červenka. Hodnota takového psa se pohybuje okolo dvou set tisíc korun. Náklady na jeho pořízení hradí sociální úřad, který i přispívá na jeho krmení.
Interaktivní výstava Svět našimi smysly končí ve Zlíně v polovině května. Kromě ní realizuje Klub Ámos také další expozice, které jsou k vidění po celé České republice. Více informací na internetových stránkách Ostravského centra pro rodinu www.prorodiny.cz.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou