26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výstava připomíná kardinála Berana

4. 12. 2018

|
Tisk
|

Svatovojtěšská berla kardinála Josefa Berana, jeho klerika, růženec či korespondence, včetně panelů fotografií a textů věnovaných etapám jeho nelehkého života – to vše je k vidění do 14. prosince v mázhauzu plzeňské radnice v rámci výstavy „Milostí Boží jsem, co jsem“.

Vydání: 2018/49 Adventní věnec zve k modlitbě, 4.12.2018, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze


„Kardinálu Beranovi leželo vždy na srdci, aby církev byla součástí občanské společnosti, aby oživovala, co je podstatné, aby společnost mohla být svobodná,“ připomněl biskup Tomáš Holub 26. listopadu při slavnostní vernisáži výstavy, kterou vytvořil David Brabec, syn kardinálovy praneteře.
„Plzeň je hrdá na to, že se zde pan kardinál před 130 lety narodil, že v Plzni působil, že ji miloval a vracel se sem,“ zdůraznil primátor Martin Baxa s tím, že Josef Beran vždy přinášel naději.Výstava ukazuje život kardinála Berana od jeho narození v Plzni 29. prosince 1888, zachycuje studia v Římě, působení v Praze a následné těžké časy, kdy byl nejprve vězněn nacisty v Dachau a poté pronásledován komunistickým režimem a donucen k exilu, z něhož se vrátil až po své smrti. „Všimli jste si, že kardinál Beran se na všech fotografiích usmívá?“ upozornil jeden z návštěvníků.
„V době, kdy se prezident republiky rozhodne místo přivítání ostatků kardinála Berana promluvit na sjezdu KSČM, je zřejmé, že hlas Josefa Berana společnost potřebuje,“ konstatoval biskup Holub.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou