26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Výstava o mučednících víry za nacismu

2. 10. 2018

|
Tisk
|

Protestovali za války proti zhoubné Hitlerově politice, což je stálo život. Životní osudy pěti kněží, dvou řeholnic a tří laiků připomíná výstava Svědkové lidskosti – Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938–1945, která potrvá v budějovickém Jihočeském muzeu až do konce listopadu.

Vydání: 2018/40 Biskupové prosili za odpuštění, 2.10.2018, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Výstava byla otevřena v pondělí 24. září přednáškou církevního historika Jana Stříbrného o mučedníkovi křesťanství P. Engelmaru Unzeitigovi, knězi ze Zadní Zvonkové na Šumavě, který byl před dvěma lety prohlášen za blahoslaveného. Spolu s ním výstava připomíná dalších devět obětí nacismu, jimiž jsou: Richard Henkes, Roman Karl Scholz, Augustinus Franz Schubert, Karl Schrammel, Maria Restituta Helene Kafka, Epiphania Barbara Pritzl, Eduard Schlusche, Josef Tippelt a Hanns Georg Heintschel von Heinegg. Zahynuli v koncentračních táborech nebo byli popraveni.
Impulz pro bádání
„Výstava připomíná i památku všech ostatních křesťanských sudetoněmeckých odpůrců nacistického režimu,“ řekla jménem organizátorů Eva Engelhardt, jednatelka Sdružení Ackermann-Gemeinde. „Odpor křesťanských sudetských Němců není dosud dostatečně vědecky zpracován, takže doufáme, že výstava poslouží jako impulz, který to změní,“ dodala Eva Engelhardt s tím, že součástí výstavy je i kniha se jmény dalších stovek obětí nacismu.
„Výstava je důležitá z důvodů svědectví lidí, kteří neměli na mysli pragmatické osobní zájmy, ale společné dobro, které není založené jen na lidskosti, nýbrž na vyšších hodnotách inspirovaných Bohem,“ uvedl českobudějovický generální vikář P. David Henzl. „O to důležitější je tedy pro dnešní společnost, která se snaží vměstnat vztahy pouze do ekonomické a právní roviny,“ dodal.
„Jsem rád, že je pryč doba, kdy byli všichni sudetští Němci házeni do jednoho pytle,“ řekl náměstek budějovického primátora Jaromír Talíř. „Ne všichni z nich byli pro Hitlera. Mnoho lidí, zvláště křesťansky zaměřených, se nacismu aktivně postavilo, za což zaplatili životem.“ Význam výstavy vyzdvihuje i Helena Faberová ze sdružení Ackermann-Gemeinde. „Přeji si, aby sem našli cestu především studenti se svými profesory,“ zdůrazňuje. „Ať mladých lidí přijde co nejvíc, aby se učili z minulosti,“ přitakává další z účastnic vernisáže Anežka Holubová.
Mezi hrdiny výstavy jsou i blahoslavení P. Engelmar Unzeitig a řeholnice Maria Restituta Kafková. Procesy blahořečení křesťanských mučedníků sleduje církevní historik Jan Stříbrný. „Agendu popravených kněží z babického procesu, Jana Buly a Václava Drboly, už mají v Římě, na diecézní úrovni začaly úkony ohledně jezuity Adolfa Kajpra. Válečnou obětí z Dachau je i P. Adaukt Josef Krebs, generální představený kongregace petrinů,“ uvedl historik některá ze jmen potenciálních světců.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou