12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vysočinu zdobí obnovená kaple

7. 8. 2018

|
Tisk
|

Slavnostní svěcení v horkých dnech závěru července uzavřelo několik měsíců trvající rozšíření kaple sv. Anny v Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Rozrostla se na malý kostel.

Vydání: 2018/32 Trest smrti je nepřípustný, 7.8.2018, Autor: Renata Lorencová

Příloha: Diecézní zpravodajství - Brněnská diecéze


Pohodlně se tam posadí šedesátka návštěvníků. Dílo posvětil pomocný biskup Pavel Konzbul a na slavnostní bohoslužbu dorazila tisícovka lidí. „Nechť je tato kaple místem, kde si rozdělíme čas jak s Bohem, tak s lidmi,“ řekl jim biskup Pavel.
Obyvatelé Nové Vsi u Nového Města na Moravě poprvé zvětšili svoji kapličku už v normalizačních letech. Udělali to tiše na úkor nevyužívané sousední hasičské zbrojnice. A hlavně pak byli úspěšní v následné obraně před snahami úřadů stavbu odstranit. „O další přestavbě kaple se pak mluvilo od pádu komunismu. Začít s tím se povedlo až před dvěma lety,“ popisuje starostka Helena Tučková. Většina prací byla prováděna dobrovolnicky a některé firmy pracovaly jen za režijní náklady. Místním občanům se líbil původní vzhled kaple, a proto se rozhodli její architektonický duch i uměleckou výzdobu co nejvíc zachovat. „Křížová cesta a některé sochy jsou proto původní. Ve starém oltáři byly nalezeny relikvie svatých mučedníků Prospera a Lucidy, ty byly ve skleněné schránce uloženy do středu nového kamenného oltáře,“ dodává starostka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou