26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Východní Moravou vedou evropské poutní stezky

22. 9. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/39 Bohuslav Reynek, 22.9.2011, Autor: Jiří Gračka

Na rostoucí zájem turistů v jižní a západní Evropě o moravská poutní místa zareagovali zástupci italské organizace I Cammini d’Europa, když představitelům Zlínského kraje nabídli spolupráci. A region, kde se nacházejí hned dvě významná poutní místa naší země, na jejich nabídku kývl.

Dohodu o přistoupení Zlínského kraje do sítě Evropských poutních stezek (I Cammini d’Europa) podepsal ve Zlíně hejtman Stanislav Mišák a prezident sítě Alessandro Cardinali. Zlínský kraj se stal prvním regionem v naší zemi, který byl evropskou sítí poutních stezek osloven ke spolupráci. Podle náměstka hejtmana Jindřicha Ondruše umožní členství lepší propagaci významných poutních míst regionu, především Svatého Hostýna a Velehradu. „Budeme zastoupeni na internetových stránkách, v katalozích a na veletrzích cestovního ruchu, kam běžně nejezdíme,“ uvedl hejtman Ondruš. K podpisu dohody mezi italskou sítí a krajem dochází uprostřed příprav na výročí 1 150 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu. „Slovanští věrozvěstové jsou spolupatrony Evropy a Velehrad je v tomto kontextu vnímán jako místo, kde se spojuje západní a východní křesťanství,“ řekl při podpisu smlouvy prezident sítě stezek Alessandro Cardinali.

Na poutních místech zavládla radost

Zapojení do evropské sítě stezek pozitivně hodnotí i správci jednotlivých poutních míst. „Velehrad nabízí návštěvníkům myšlenku dvojích plic a ti, kdo z něj putují do Říma, jdou zároveň duchovně do Byzance,“ uvedl P. Jan Peňáz, předseda Matice velehradské. Podle P. Františka Sedláčka, faráře na dalším poutním místě na hostýnsko-velehradské stezce – ve Štípě u Zlína, vyhledávají zahraniční turisté Moravu už nyní. „Například nedávno se u nás zastavily dvě Italky a velmi je potěšilo, že ve Štípě žijí řeholní sestry, s nimiž mohly mluvit ve své mateřštině,“ zavzpomínal P. Sedláček. Organizace I Cammini d’Europa si klade za cíl vytvořit a udržovat v Evropě síť poutních stezek a propagovat je na mezinárodních veletrzích. Páteřními stezkami jsou poutní cesta do Santiaga de Compostela a poutní cesta do Říma. Síť ale tvoří i více než dvacet dalších stezek, například na severu Evropy nebo do Jeruzaléma.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou