16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vycházíme z kostelů vstříc lidem v pohraničí

25. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/39 Evangelizace dům od domu, 25.9.2007

Na náměstí ve Vranově nad Dyjí se dnes děje něco hodně zvláštního. Místní občany už ten opakovaný zážitek nechává v klidu, ale všichni výletníci zpozorněli. Od farního úřadu vychází průvod s křížem v čele. Snad pohřeb? Ale v pondělí večer? Přibíhají poslední opozdilci a skupina asi třiceti lidí se vydává na cestu směrem k přehradní hrázi. Teď se někdo z nich začal modlit růženec, ostatní mu nahlas odpovídají. Po chvíli modlitbu vystřídá zpěv.

Tak už řadu let chodí každý týden účastníci prázdninových bohoslužeb na pláž Vranovské přehrady. Míjejí nejrůznější atrakce a stánky, jsou sledováni udivenými pohledy turistů a občas pozdravováni místními. Přejdou po koruně hráze k mostu přes Švýcarskou zátoku a po chvíli jsou na místě. Letos je mše svatá sloužena na zajímavém místě – na střeše restaurace Štika. Obřad můžeme vidět zdaleka, slyšet je také dobře, protože farnost si už vybudovala vlastní dobré ozvučení. Počet účastníků kolísá v závislosti na počasí, bývá tu asi 50 lidí. Místo přehradní mše svaté se už několikrát změnilo – byla sloužena dole pod stromy a také v místním kině, několik let zvali rekreanty také na bohoslužbu na lodi.

Pět návštěv každý rok
Právě tento způsob pastorace – vycházet z kostelů vstříc lidem – cílevědomě prosazuje farní tým ve Vranově, známý pod vžitou zkratkou Fatym. Kolektiv, složený ze tří kněží a jáhna, spravuje 9 farností a téměř 30 vesnic. „Ještě dlouho po roce 1989 bylo ovzduší zdejšího pohraničí vůči církvi silně nepřátelské,“ hodnotí svoji zkušenost P. Marek Dunda, moderátor farního týmu. „Ale zaséváme a naše evangelizační úsilí pomalu začíná nést plody. Protože do kostela tady chodí jen minimum lidí, musíme my jít za nimi. Doslova dům od domu. Většinu obyvatel navštívíme pětkrát ročně. Čtyřikrát jim přinesou dobrovolníci (s pozdravem pana faráře) farní zpravodaj a pátá návštěva patří Tříkrálové sbírce. Při ní nabízíme i požehnání domu. Nejdříve nám lidé hleděli vstříc s nedůvěrou, nyní už nás přijímají vlídně a někteří (hlavně na zpravodaj) už docela netrpělivě čekají,“ představuje P. Marek svoje poslání.
Farní tým se ve všech svých farnostech postupně věnuje také lidovým misiím. Letos proběhly ve Starém Petříně. Po dobrých domácích zkušenostech začali Vranovští – právě před deseti lety – nabízet a úspěšně realizovat misie i v dalších farnostem na Moravě i v Čechách. Prvořadým zájmem farního týmu je ale duchovní rozvoj vlastního území.

ROSTE I NOVÝ KOSTEL
Za povšimnutí stojí stavba nového kostela v Šumné. Už krátce po druhé světové válce přišli tamní občané se záměrem vybudovat kostel, ale nástup totality přípravy zastavil. Už jedenáct let mívají šumenští vlastní bohoslužby, scházejí se k nim do zasedací místnosti obecního úřadu. Před deseti lety byl papežem Janem Pavlem II. požehnán základní kámen nového chrámu Svatého Ducha. Začaly přicházet dary věřících i četných sponzorů, záměr se setkal s pochopením také u představitelů obce. Stavba s rozpočtem 6 miliónů korun byla zahájena v roce 2005. „Víme, že dluhy si nemůžeme dovolit,“ říká P. Marek Dunda. „Proto jsme se s občany Šumné dohodli, že jakmile dojdou peníze, stavbu okamžitě zastavíme. A jakkoliv se to zdá v našem pohraničí neuvěřitelné, peníze zatím nedošly nikdy. Lidé pomáhají i mnoha dalšími způsoby – každý, jak může. Hrubá stavba je hotová, dokončujeme omítky...“ Na otázku, kolik žije ve Vranově věřících, otec Marek odpovídá: „Věřící jsou téměř všichni. Většina z nich jen ještě nezačala chodit do kostela. Ovzduší se postupně mění, nastupuje vstřícnost a korektní vztahy. Ceníme si hlavně růstu ochoty spolupracovat ve prospěch obyvatel. A to na všech úrovních – u samospráv, podnikatelů i jednotlivých zájmových organizací. Na faře se pravidelně setkáváme se starosty nebo s policisty, a ani hasičská oslava se letos neobešla bez mše svaté,“ dodává P. Marek Dunda.
Bohumil Betanský


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou