16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Vše duchovní se děje tělem'

21. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/4 Obrácení sv. Pavla, 21.1.2009, Autor: Michal Pařízek

Jabok je školou stojící na pedagogických ideálech Dona Boska a J. A. Komenského, a proto jsou tělesnost, pohyb a prožitek tělem nedílnou součástí výuky. Jak říká současný francouzský katolický teolog Louis-Marie Chauvet, vše duchovní se chtě nechtě děje skrze tělesnost člověka. Dokáže-li člověk své tělo brát jako dar Boží, nemůže ve svém duchovním životě tělo opomíjet. To neznamená sloužit mu, ale uvědomovat si jej, prožívat ho – být jednotou těla a ducha. K tomuto cíli je zaměřena i výuka sportovní výchovy či volitelný předmět turistika. V těchto předmětech vůbec nejde o výkon, nýbrž o vstup do bytostného dialogu s tělem, s ostatními, okolím i například s talířem na frisbee, který tak už není tím hloupým předmětem, kvůli němuž se zapotím a který mi překáží. Jako učitel mám to štěstí, že jsou jabočtí studenti zpravidla velice tolerantní vůči sportovně slabším a méně nadaným, a proto lze zde hrát pro radost ze hry. Aby člověk mohl dávat, musí i dostávat. Zdaleka ne všichni studenti Jaboku jsou věřící, a proto předměty, jako sportovní výchova, turistika, zážitková pedagogika, plavání, muzikoterapie, různé výtvarné dílny a mnoho jiných, fungují i jako prostor, kde lze znovu načerpat energii. Ve sportovní výchově se proto zaměřuji i na relaxační, dechová a zdravotní cvičení a využívám principů Jógy či Tai-ji. Na Jaboku má více než desetiletou tradici i seznamovací kurz, který je koncipován v duchu zážitkové pedagogiky. Škála her sahá od fyzicky náročnějších outdoorových her přes aktivity působící na psychiku člověka až po řešení různých „problémovek“. Příjemnou náladu kurzu podporují i recesně pojaté hry. Kde jinde uvidí studenti „pana faráře“ či jiného učitele v kostýmu, který se skládá z dámských plavek, nebo jako umazaného bezdomovce? Výchova prožitkem učí člověka, jak je důležité spolehnout se na ostatní, pracovat v týmu, jak ošidné je lpět na předsudcích, jaké to je, říkat si o pomoc nebo vůbec pomoc přijmout.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou