26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vrchlabí - tam překrásně je v létě

18. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/29 Lidová zbožnost, 18.7.2006, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

„Ve Špindlerově Mlýně, tam překrásně je v zimě,“ zpíval kdysi Ivan Mládek. Toto městečko schoulené mezi štíty Krkonoš dnes láká nejen lyžaře, ale jako východisko značených turistických cest i ty, kteří oceňují krásu letních hor. Nedaleké Vrchlabí - jehož okrajovými čtvrtěmi se do Špindlu projíždí - přitom mnozí turisti jen profrčí. A to je skutečná škoda.
Vrchlabí, původně zvané Werchlab, latinsky Albipolis a německy Hohenelbe, bylo ve své dlouhé historii ušetřeno mnohého drancování, válečných konfliktů i rozsáhlých požárů. Nejpustošivěji do jeho vývoje zasáhlo až rozvodněné Labe v roce 1897 - škoda tehdy činila 5 milionů zlatých. Zachovaly se tak roztomilé uličky roubených domů, výstavní kostely, klášter i náměstí, jehož jednu stranu tvoří zámecký park s průzračným rybníkem a výsadbou cizokrajných dřevin. (Řekněte si v muzeu nebo na informacích o skládačku, která vás parkem provede a seznámí s jednotlivými stromy.) Z moderní historie stojí za to si připomenout prosinec 1918, kdy do města s německou většinou, která se snažila od nově vzniklého státního útvaru odtrhnout, vpadla československá armáda a sokolové, aby zjednali pořádek. Pokusu o odtržení však zamezili jen na dvacet let...

365 oken
Zcela výjimečný zážitek skýtá návštěva Krkonošského muzea v někdejším augustiniánském klášteře. V jeho prostorách se návštěvník potká s přírodou Krkonoš - včetně expozice živých ryb - historií města, s přehledem minerálů, umění, slovesnosti. Nejvíce ho však uchvátí zcela nadstandardní a srdečný přístup průvodců, kteří neváhají dvojici příchozích věnovat několik hodin svého času. V muzeu se dá strávit klidně celý podnětný a poučný den, prohlížet si exponáty, naslouchat vyprávění pracovníků muzea a mít se blaze. Kdyby se mělo vybírat nejlepší české muzeum, autor těchto řádků by zřejmě hlasoval pro Vrchlabí.
Vrchlabí má i svůj výstavní zámek, turistům ale přejeme, aby se do něho nebyli nuceni podívat: sídlí zde totiž městský úřad a návštěva této instituce většinou nepatří do itineráře bezproblémové dovolené. Samotná stavba z roku 1546 je ovšem nádherná - jde o jednu z prvních čistě renesančních staveb u nás. Zámek má prý stejný počet oken, jako je dnů v roce - můžete se pokusit je s dětmi přepočítat.
Kousek za zámkem sídlí Správa Krkonošského národního parku. Ve voliéře tu poletují poranění dravci, o které se starají lidé ze stanice ohrožených živočichů. Návštěvníci si mohou prohlédnout i tvar ptačích budek vhodných pro jednotlivé pěvce. Co si je obkreslit nebo vyfotit a pokusit se doma nějakou vyrobit? Ptáčci zpěváčci vám budou vděční.
Krkonošské muzeum, Husova 213, 543 01 Vrchlabí, tel.: 499 456 704, e-mail: muzeum@krnap.cz
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou