26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Víra nás zve k práci na lepší budoucnosti

8. 4. 2016

|
Tisk
|

Víme, že nežijeme v době globalizace svobody pro všechny, lidských práv, solidarity s nejslabšími a péče o stvoření, ale v éře vlády peněz, ekonomiky a co největšího zisku. Ovšem snaha o stálý ekonomický růst pod nadvládou mezinárodního kapitálu je jistou cestou ke globální katastrofě, které může zabránit jen obrat od sobectví k altruismu, od egocentrismu k lásce, od lpění na vlastním pohodlí k odpovědnosti za celé stvoření. Jádro současného vývoje spočívá v nevyřešené otázce po Bohu, po jeho stvořitelské vůli, kterou vtělil do našeho svědomí. Podle Ignáce z Loyoly máme hledat Boha ve všech věcech. Ne tedy nezávisle na tom, o čem přemýšlíme, co děláme nebo o čem mluvíme, ale v průběhu našich všedních dní, doma i venku; setkat se s ním uprostřed života a ne na pouhém jeho okraji. Tato zkušenost se má projevit na našem chování, na schopnosti odpouštět druhým, na pravdivosti vztahů v rodině, mezi přáteli, ve farnosti nebo duchovním společenství. Apoštol Jan k nám ve svém velkém vidění mluví o příchodu dne, kdy ze své skrytosti vystoupí sám Bůh, takže ho pozná a uzná celý svět bez výjimky.

Vydání: 2016/15 Na Velký pátek přišlo díky svátku více lidí, 8.4.2016, Autor: P. MILOSLAV FIALA OPraem


A zřetelně se projeví, co pro všechny znamená Ježíš Kristus a jeho oběť, která ho přivedla na popraviště kříže, ale i ke slavnému vzkříšení. Pak Bůh bude všechno ve všem, jediný, všudypřítomný a všemohoucí. Jako věřící křesťané v něho věříme a v této víře spočívá naše síla i naděje, s jakou se snažíme překonat všechno záporné, které se nám staví do cesty ať v našem nitru nebo vnějším tlakem. Máme zkušenost se zápornou globalizací pýchy opírající se o moc peněz, ale nepropadáme zoufalství: Bůh o ní ví také, a k tomu daleko dokonaleji než my všichni dohromady. Boží slovo je plné života a síly a zdůrazňuje, že jeho pravda je silnější než pozemští bůžkové moci, peněz a hmotného bohatství. Naším bohatstvím je živý Bůh a vše, co s ním souvisí a vede k opravdovému pokoji. To ovšem neznamená, že podceňujeme svět a život v jeho dnešních podmínkách, ale to všechno pro nás nemá absolutní hodnotu. Žijeme uprostřed světa a volíme z něho jen to, co nám pomáhá ke správnému životu podle Božích pravidel; patříme přece Kristu, neboť víme, že jeho kříž stále pevně stojí, zatímco svět se plný neklidu otáčí. Apokalyptické vidění hovoří o nové zemi a novém nebi, kde už nebudou platit peníze, bohatství či společenské postavení. Ale zatím pobýváme na zemi a jako věřící máme přispět ke kvalitativnímu obratu našich současníků od sobectví k uznání práv druhého, od sebestřednosti ke starosti o ponížené a uražené bratry a sestry, k překonání přitažlivosti požitku a mravní nevázanosti. V tom spočívá náš podíl na změně celkového zaměření, na dosažení opravdových hodnot tvořících krásu života, kterou Bůh připravuje těm, kdo ho milují.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou