26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velikonoční (a jiné) rekordy v Pelhřimově

18. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/12 Velikonoce v lidových zvycích, 18.3.2008

Příloha: Doma

Pelhřimov je už dávno hlavním městem rekordů a kuriozit v České republice. Na svědomí to má agentura Dobrý den, která pořádá rekordní klání, výjimečné výkony eviduje a provozuje jedinečné muzeum rekordů. Některé rekordy mají přitom velikonoční tematiku.

Největší dřevěná kraslice
Obří kraslici zdobenou ornamentem vytvořil z javorového dřeva Antonín Hájek. Výroba kraslice sestavené z lamel mu zabrala více než rok, neboť při lepení jednotlivých částí musel vždy dva tři týdny počkat, až si dřevo a lepidlo „sedlo“. Výsledný hrubý tvar vajíčka osekal dlátem a poté dosoustružil na historickém soustruhu s ručním obráběním.
Do hotové kraslice vysekal dlátkem ornamenty a ty vyléval horkým cínem, kterého spotřeboval 10 kg.
Vejce o průměru 54,2 cm je vysoké 103,7 cm a váží 61,5 kg.

Kraslice ze zápalek a zápalkových hlaviček
Jedná se o ojedinělé dílo, které nemá ve světě obdoby. Celkem 674 hodin práce autora přetvořilo 4877 zápalek a 9988 hlaviček do tvaru velikonoční kraslice zdobené lidovým motivem. S trochou nadsázky lze říci, že se jedná o nejhořlavější velikonoční vajíčko na světě.
Kraslice je součástí unikátní kolekce vytvořené v průběhu let 1963–2003 Tomášem Kordou.

Vejce jako kapka
Muzejní expozice Zlaté české ručičky se rozrostla o kuriózní vejce, které snesla slepice druhu Dominant hnědý D-102 chovatele Josefa Poláčka z Mohelna. Vejce ve tvaru kapky s otočenou špičkou o hmotnosti 21,6 g má délku 61 mm, šířku u ohnuté špičky 39 mm a v nejširší části kapky 24 mm. Obvod kapkovité části činí 79 mm.
JOSEF VANĚK, agentura dobrý den
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou