26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velikonoce ve stínu války

19. 4. 2022

|
Tisk
|

„Navzdory válce se budeme snažit prožít Velikonoce s hlubokou vírou, protože i dnes by nám měly přinést radost, pokoj a posílit naši víru v Kristovo vzkříšení,“ popřál Ukrajincům lvovský arcibiskup Mieczysław Mokrzycki, hlava tamních katolíků latinského obřadu.

Vydání: 2022/17 Kéž Kaina v nás přemůže Kristův pokoj, 19.4.2022, Autor: Alena Scheinostová



„Svátek Kristova vzkříšení slavíme ve velmi těžké době, kdy jej zastiňují děsivé obrazy výbuchů, smrti, zprávy o úmrtích a zraněních našich obránců, zvuky sirén. Často se v našich srdcích probouzí strach o sebe, o své blízké, o osudy lidí a nejistota z budoucnosti,“ popsal arcibiskup Mokrzycki a navázal: „Jsme jako učedníci, kteří byli svědky rozsudku smrti, hrozného utrpení a smrti Pána Ježíše a kteří se pak shromáždili za zavřenými dveřmi svého smutku a strachu. A právě tehdy k nim přichází vzkříšený Pán,“ zdůraznil arcibiskup a připomněl Ježíšův pozdrav „Pokoj vám!“.
„Pán je stále mezi námi. Přichází uprostřed našich strachů, slabostí a utrpení. Svěřme mu všechny své radosti i strasti, svou naději i bolest,“ vyzval arcibiskup. Celý velikonoční pozdrav je zveřejněn na webu arcidiecéze rkc.lviv.ua.
Ve své velikonoční homilii ve lvovské katedrále pak podle agentury KAI arcibiskup Mokrzycki rozvinul: „V mnoha částech naší země dnes není žádná velikonoční radost. Ne všude se konala procesí a slavnostní obřady. Ale i přes tyto těžké okolnosti je zmrtvýchvstalý Ježíš všude přítomen a všude jsou slyšet slova sekvence: ‚Se smrtí život utkal se v podivuhodném zápase‘,“ zdůraznil arcibiskup a pokračoval: „V tento svátek Vzkříšení chci připomenout: smrt prohraje. Může působit utrpení, může se spojit s nenávistí, ale nakonec bude poražena, protože smrt není život.“
V úterý 12. dubna katolíky ve Lvově osobně pozdravil papežský almužník kardinál Konrad Krajewski a celebroval tu mši svatou se svěcením olejů. Lvov navštívil v roli zvláštního papežova vyslance od vypuknutí války už potřetí: poprvé zde počátkem března navštívil uprchlíky, na konci měsíce sem pak jako řidič dopravil sanitku – dar papeže Františka. Nyní sem opět přijel sanitkou s vatikánskou registrační značkou, ale tento druhý vůz papež poslal kardiologické nemocnici v ukrajinské metropoli Kyjevě. Kardinál Krajewski ji tam předal na Zelený čtvrtek.
„Ředitel nemocnice okamžitě pochopil, o jaký symbol se jedná – nejen pro záchranu životů, ale také jako symbol možného vzkříšení Ukrajiny,“ popsal pak kardinál Vatikánskému rozhlasu a dodal: „Vyřkl slova, která mi zůstala v srdci: ‚Jsme lékaři a jako milosrdný Samaritán máme operovat nejen ukrajinské raněné, civilisty i armádu, ale musíme pomáhat všem, včetně Rusů.‘ Je to pro něj obtížné, protože ví, že má co do činění s muži, kteří možná zabili mnoho lidí. Ale řekl: ‚Znamená to být lékařem, Samaritánem a člověkem navzdory hořkosti srdce a pocitům, které v sobě člověk má.‘ Tato slova jsou pro mě čirým evangeliem,“ zdůraznil kardinál Krajewski.
V Kyjevě a okolí pak strávil podle papežova přání velikonoční triduum. Společně s apoštolským nunciem na Ukrajině Visvaldasem Kulbokasem navštívil na Velký pátek místa nejkrutějšího utrpení a modlil se zastavení křížové cesty nad masovými hroby zavražděných civilistů (viz str. 15). „Docházely mi slova i slzy,“ glosoval v krátké zvukové zprávě zaslané Svatému stolci. Během svátků také slavil liturgii v různých kostelích v Kyjevě a okolí. „I po tomto Velkém pátku vím, že přijde neděle Zmrtvýchvstání,“ řekl kardinál médiím.
Velikonoční svátky na Ukrajině oslavili v těchto dnech zatím pouze věřící západního ritu, zatímco řeckokatolíci spolu s pravoslavnými se přidrží juliánského kalendáře a Kristovo zmrtvýchvstání si zpřítomní až tuto neděli 24. dubna. Bratrům a sestrám latinského obřadu zaslal velikonoční pozdrav a požehnání patriarcha řeckokatolické církve na Ukrajině arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, který připomněl, že i uprostřed války „být křesťanem znamená věřit ve Zmrtvýchvstalého“ a nepouštět se naděje. „Vítězství Vzkříšeného je a bude vítězstvím Ukrajiny,“ ujistil podle agentury RISU arcibiskup Ševčuk. „Upřímné blahopřání k Velikonocům“ zaslal tamním římským katolíkům i prezident Volodymyr Zelenskyj. „Pánovo vzkříšení je potvrzením víry a naděje v lidských srdcích ve vítězství života nad smrtí, dobra nad zlem, pravdy nad podvodem,“ řekl mimo jiné. Celý text je dostupný na prezidentském webu president.gov.ua.
K velikonočnímu příměří a klidu zbraní vyzvali v předvečer velikonočních svátků Ukrajinu i Rusko předseda Komise biskupských konferencí Evropské unie (COMECE) kardinál Jean-Claude Hollerich a předseda Konference evropských církví (CEC) reverend Christian Krieger. Výzva však nepřinesla efekt.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou