26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velikonoce dětí a mládeže u pardubických salesiánů

18. 4. 2006

|
Tisk
|

Jen málo dětí a dospívajících v Česku ví, čemu vděčí za to, že velikonoční prázdniny začínají už ve čtvrtek. A jen část věřících dětí a mládeže se účastní všech obřadů velikonočního třídení. Salesiáni v Pardubicích tuto možnost nabízejí ve své komunitě mladým od 12 let už osmý rok.

Vydání: 2006/16 Místo studentů v církvi, 18.4.2006, Autor: Marie Zimmermannová

Společné slavení Velikonoc by za hraní počítačových her neměnili

Letos se zdejší společenství pěti kněží a dvou bratří salesiánů rozšířilo o 26 chlapců a děvčat. Ti ve středu večer opustili své rodiny a se spacím pytlem zamířili do zdejšího salesiánského střediska mládeže. Na Zelený čtvrtek doprovázeli kněze na missu chrismatis v Hradci Králové, odpoledne vyslechli komentář k obřadům a pak se podíleli na jejich přípravě. Na Velký pátek byla připravená křížová cesta na Kunětickou horu za Pardubicemi, během soboty se věnovali jarním pracím v okolí střediska a také přípravě noční vigilie. Po ní slavili až do rána a mladí, jejich rodiče i ostatní farníci.

„Pro komunitu to znamená čtyři dny vypětí a neustálou účast na triuduu spolu s mládeží. Se spolubratry jí poskytujeme prožití Velikonoc jinak, než je zvyklá,“ vysvětluje ředitel střediska P. Jindřich Čáp a dodává: „Pro ty mladší to znamená hlavně pár dní mimo domov, ale i tak je to ovlivňuje a pomaličku se vžívají do slavení třídení. Účastní se spolu s námi Denní modlitby církve, výkladu liturgie a nácviku obřadů.“ Jak říká, mezi mladými potkává i ty, kteří chodí během roku do střediska hlavně sportovat. „V tyto dny se, a někteří i aktivně, účastní všech obřadů. Doma by asi nic nedělali a seděli u televize nebo u počítače,“ vysvětluje P. Čáp.

Jeho slova potvrzují Adam, Filip a Kája. Připouštějí, že místo výkladů a modlitby chval by bylo lepší hrát si na počítači, ale za obřady by neměnili.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou