26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Velehrad 5. července 2013 pravděpodobně s papežem

29. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/27 Cyrilometodějské dvojčíslo, 29.6.2011, Autor: Jiří Macháně

Cyrilometodějské oslavy příchodu věrozvěstů 5. července 2013 se velmi pravděpodobně odehrají za přítomnosti Svatého otce Benedikta XVI.

„Já to považuji za pravděpodobné téměř na 90 procent,“ říká pražský arcibiskup Dominik Duka. „Souhlasí s tím nejvyšší představitelé naší země. Musíme však pozvání koncipovat ještě jinak, protože to bude pozvání nejen České republiky, ale návštěva cyrilometodějských oslav na Velehradě v den 1 150. výročí příchodu našich věrozvěstů bude mezinárodní. Pozvat chceme i ekumenického patriarchu Bartoloměje z Cařihradu. Uvědomujeme si, že misie svatých Cyrila a Metoděje byla misií nerozdělené církve, a můžeme říci, že tehdejší Konstantinopol a Řím se na ní podílely.“ Tyto informace sdělil arcibiskup Dominik Duka na závěr setkání komise, která připravuje cyrilometodějské oslavy v roce 2013. „Už delší dobu se pracuje v různých skupinách. Oslavy připravuje Senát, Česká biskupská konference má rozběhnutý svůj tříletý přípravný program a je řada institucí, které se přihlásily, že se chtějí zapojit. Chceme naše aktivity koordinovat,“ vysvětlil předseda komise, olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V pražském Arcibiskupském paláci se tak sešli zástupci politického i společenského světa – Ministerstva kultury, Poslanecké sněmovny, Senátu, Akademie věd, archeologických ústavů, teologických fakult, pravoslavné církve, krajů a muzeí. „Chci poděkovat oběma arcibiskupům, že se ujali koordinace přípravy oslav příchodu věrozvěstů,“ uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která prozradila, že vedle výstav chce Senát připravit půdu i na mezinárodní úrovni. „Výročí má evropský rozměr a my se velmi rádi ujímáme vytvoření vazeb v evropském prostředí,“ zdůraznila. Oslav by se totiž měli zúčastnit i delegace a představitelé států „cyrilometodějské misie“. Přístup obou komor parlamentu ocenil arcibiskup Dominik Duka: „Je to pro mě opravdu překvapení, protože všechna cyrilometodějská jubilea, která pamatuji, byla tehdejší politickou reprezentací potlačována, ponižována nebo byla tendence je zneužít.“ Jak budou oslavy přesně vypadat, má za úkol připravit zmíněná komise. „Vzniknou v ní tři pracovní skupiny. Jedna bude chystat výstavy, druhá konference a třetí bude mít v péči diplomatické a mezinárodní kontakty,“ přiblížil arcibiskup Jan Graubner. Chystají se i dva televizní dokumenty. „Přejeme si, aby to byla slavnost a výročí, které osloví každého občana našeho státu v kulturních, duchovních i politických dimenzích,“ shrnul smysl celého úsilí arcibiskup Duka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou