16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vedro může být i v kostele...

31. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/31 Umění odpočívat, 31.7.2006, Autor: Štěpán Havlíček

„Dobře se obleč, je to chladná gotická stavba,“ říkala mi matka jako malému klukovi, když jsme šli v zimě do chrámu Panny Marie Sněžné v Praze. V létě se nic takového neřešilo. Z rozpálené ulice jsme vcházeli do příjemného chládku a já si zvykl považovat ho za samozřejmost. Vedro však může být i v kostele, a stejně jako kdekoli jinde může také tady skýtat zdravotní rizika.

„Naši předkové navrhovali v chrámovém prostoru většinou nepřímé osvětlení a mírné přítmí. To bohužel u některých nových staveb není splněno a kostely nesplňují požadavky na tepelnou pohodu,“ vysvětluje specialista na stavební fyziku a šéfeditor internetového magazínu Christnet Jan Kirschner. Dodává však, že zapotit se můžeme i ve starých kamenných chrámech: „Velké kamenné kostely mají výhodu vysoké akumulační schopnosti svých stěn, takže v nich je v létě většinou příjemný chládek. Pokud ale trvají tropické teploty příliš dlouho, může se stát (zejména u menších staveb), že se teplota vyrovná s vnějším vzduchem a prostor se neochladí ani v nočních hodinách. Zdivo pak naopak přebytečné teplo v noci vyzařuje.“

KDYŽ NÁM HORKO NESVĚDČÍ
Při bohoslužbě se v kostele nachází větší množství lidí a může zde dojít ke kolapsu někoho z přítomných. Podle mons. Aleše Opatrného není v takové situaci nutné ani vhodné bohoslužbu přerušovat, pokud nezkolabuje celebrující kněz. Vysvětluje, že stačí, když postiženého umístíme do vhodné polohy, přivedeme k němu zdravotníka nebo lékaře, je-li na bohoslužbě přítomen, případně zavoláme rychlou zdravotní pomoc. Lékaři se shodují, že příliš velký rozruch postiženému spíš škodí. „Nejprve je nutné ho vytáhnout z lavice, ne ho na ni pokládat, a nahmatat puls. V případě, že člověk nedýchá, je třeba se podívat, zda nemá zapadlý jazyk. Osudným se může stát podání vody nebo dokonce léku. Dokud není postižená osoba při vědomí, nesmíme jí nic z toho podávat,“ popisuje první pomoc student teologie MUDr. Jiří Korda. Dodává, že prevencí před letním kolapsem je pravidelný přísun tekutin.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou