26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vedle Jezulátka bude stát patronka Brazílie

18. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/38 Obnova manželských vztahů, 18.9.2007, Autor: Štěpán Havlíček

Zvláštním letem z Brazílie do Prahy byla minulou sobotu přivezena do České republiky socha Panny Marie z Aparecidy. Plastika je kopií původní sošky, kterou v roce 1717 vylovili rybáři v brazilském přístavu Iguacú.

Soška bude k vidění v pražském kostele „U Pražského Jezulátka“. Její kopii slavnostně instalovali v pondělí 17. září brazilský arcibiskup Dom Raymundo Damasceno Assis a pražský arcibiskup Miloslav Vlk. „Poutníci z krajin Latinské Ameriky často navštěvují kostel Pražského Jezulátka. Přivezením této sošky jim tak vycházíme vstříc, chceme, aby se u nás cítili ještě více jako doma,“ vysvětlil kardinál. Snaha o přivezení sošky do Prahy začala už před třemi lety, kdy byla mezi Českou republikou a Brazílií podepsána dohoda o zrušení turistických víz. Počet brazilských turistů totiž vzrostl. „Někteří moji krajané toho o vaší zemi moc nevědí, ale znají Prahu a sošku Pražského Jezulátka. Dokonce jsou v některých našich městech chrámy, kde se jeho kult pěstuje,“ říká brazilský velvyslanec Alfonsso Massot. Loni navštívil svatyni v Aparecidě a požádal tamního arcibiskupa, zda by bylo možné přivézt kopii sochy k Jezulátku do České republiky. V Praze se pak obrátil na karmelitány, kteří pražský kostel Panny Marie Vítězné spravují, a na kardinála Miloslava Vlka. „Přijali mě tehdy jako vlastního bratra,“ vzpomíná velvyslanec. Panna Maria z Aparecidy bude v Praze umístěna natrvalo a je jedním ze dvou exemplářů nacházejících se v Evropě – druhá její kopie je v Portugalsku.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou