26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Večery se světci namísto strašidel

7. 11. 2017

|
Tisk
|

Ukázat, že předvečer 1. listopadu není svátkem strašidel a svítících dýní, ale oslavou svatých – o to už několik let různými cestami usilují věřící v Polsku, Itálii a dalších zemích.

Vydání: 2017/45 Papež: Pane, už nikdy válku, 7.11.2017, Autor: Alena Scheinostová


„Je lepší říct, co je dobré, než jen mluvit o tom špatném,“ vysvětlila agentuře KAI teoložka Róża Jasionowska, proč ve farnosti sv. Josefa v Lublinu uspořádali „Večer světců“. Místo halloweenského dlabání dýní či reje čarodějnic nabídli zdejší mládeži večer chval s adorací Nejsvětější svátosti, kde byly přítomné i relikvie Jana Pavla II., Faustyny Kowalské, Matky Terezy či Otce Pia. „Připomínáme tak lidem dobré příklady svatých a ukazujeme, že myslíme i na ty, kdo už odešli,“ dodala Róża Jasionowska.
Lublinský večer byl jednou z řady akcí, které se hlásí k iniciativě Holy Wins (Svatí vítězové). Tu před několika lety vyhlásila Komise pro katolickou výchovu při polské biskupské konferenci, když vyzvala učitele a katechety, aby dětem místo importovaných halloweenských oslav s jejich pohanskými, ba dokonce okultními souvislostmi nabídli jako přitažlivou alternativu slavení v duchu křesťanské tradice. Kromě společné modlitby a chval tak farnosti a mládežnická centra v Polsku pořádají v předvečer slavnosti Všech svatých přednášky a katecheze či dětské plesy v kostýmech světců.
V oblibě jsou rovněž pochody, jaké letos prošly například Vratislaví nebo Gdaňskem. „‚Pochodem svatých‘ nechceme protestovat proti americkým vlivům, ale oslavit nebeskou radost s těmi, kdo už v ní jsou,“ citoval organizátory gdaňského pochodu katolický týdeník Gość niedzielny.
Když svatí pochodují
K pozitivní motivaci se hlásí také pořadatelé večerního „Procesí se svatými“ 31. října ve Štětíně. Jeho účastníci nesli po trase od pomníku sv. Jana Pavla II. na Jasnych Błoniach do štětínské katedrály přes sto relikvií spolu s rozžehnutými svícemi a cestou zpívali litanie ke všem svatým. „Dnešní svět je na jedné straně tak odduchovnělý a na druhé natolik prošpikovaný magií a pověrami, že potřebuje autentickou mystiku, která plyne ze života církve. Cítíme potřebu ukázat to krásné a okouzlující, co má naše víra,“ vysvětlil agentuře KAI P. Tomasz Kancelarczyk. Putování s ostatky zakončila v katedrále společná mše svatá. Průvody a procesími s relikviemi slaví vigilii Všech svatých už několik let věřící i v dalších polských diecézích.
Vynalézavost v křesťanských alternativách halloweenských oslav prokázali také Slováci. „Párty se svatými“ uspořádali pro děti v Diecézním centru mládeže Archa v Bojničkách v trnavské arcidiecézi. „Chceme děti pozvat k tomu, aby všechno hned nezavrhovaly, ale učily se, jak dobře slavit. Děti potřebují prožitek oslavy, ale také potřebují pochopit, že ‚Halloween‘ je oslava svatých,“ vysvětlil v reportáži katolické Televize Lux ředitel centra Juraj Schindler.
Došlo i na besedu s kněžími o původu a podstatě slavnosti Všech svatých i Halloweenu (kdysi irského svátku All Hallows’ Evening, tedy „večera všech svatých“, ve kterém postupně převážily mimokřesťanské a pověrečné prvky). Mluvilo se také o dobrých a zlých silách i o tom, co vlastně bude po smrti. Poté následovala výroba masek oblíbených světců a do dýní děti namísto strašidel dlabaly křesťanské symboly a obličeje svatých, jež však rozsvítily. „Chtěli jsme tím ukázat, že svatí se pro nás stávají světlem,“ vysvětlil Juraj Schindler.
Různé podoby mají křesťanské oslavy Všech svatých i v Itálii. Například turínská arcidiecéze pozvala 31. října večer k výstupu na vrch s bazilikou Superga, aby odtud účastníci sledovali město z nadhledu, „shora, nad sítí domů a cest, kudy ubíhá každodenní život“. V Miláně se zase mladí věřící večer pěšky vydali do čtvrti Porta Nuova, která se novými mrakodrapy stává jakýmsi symbolem města. Cestu dělila zastavení s přemítáním o duchu daných míst, v závěru pak bylo možno přistoupit ke svátosti smíření. Například v Římě, ale i v Sarnu či Valbroně se pak konala akce „Holyween“. V chrámu Santa Dorotea v římské čtvrti Trastevere se v jejím rámci věřící sešli ke mši svaté a adoraci a pak se vydali evangelizovat do ulic.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou