26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve znamení zkřížených svíček

5. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/6 Živá farnost, 5.2.2007, Autor: Gabriela Plačková

Dvě zkřížené svíce, kterými se žehnající kněz dotýká ze dvou stran krku věřícího. Tak vypadalo za časů našich babiček svatoblažejské požehnání. Dvě svíce byly jeho neodmyslitelnou součástí. Minulou sobotu (3. února), kdy měl sv. Blažej svátek, se však s touto formou požehnání setkal v Česku jen málokdo.

„U nás ve farnosti žehnáme buď zároveň celému shromáždění věřících, a to když svátek svatého Blažeje připadne právě na neděli, a nebo vkládáním rukou jednotlivě, pokud svátek slavíme ve všední den,“ říká P. Josef Lambor z Kyjova na Moravě, který se s tradičním žehnáním zkříženými svícemi nesetkal už ani ve svém dětství.
Sv. Blažejovi, který zemřel ve 4. století mučednickou smrtí, je přičítán zázrak, který se stal těsně před jeho stětím: přistoupila k němu vdova s polomrtvým chlapcem, kterému uvízla v krku rybí kost. Ta se po Blažejově požehnání uvolnila. Proto se v den jeho svátku prosí hlavně o ochranu před nemocemi krku.
„Zmiňovaná a tradovaná praxe žehnání dvěma svícemi vycházela ze středověké mentality, kdy se zdůrazňoval přímý fyzický kontakt se svátostinami. Dnes se žehná hlavně silou modlitby. V žádném případě ale nejde o nějakou magii,“ vysvětluje P. Walerian Bugel, teolog působící na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci.

Patron lékařů?
Blažej byl lékařem, jenž své původní povolání opustil, odešel do pouště a následně se ve městě Sebastě stal biskupem. Přestože byl roku 313 vydán edikt, který zajišťoval křesťanům náboženskou svobodu, byli v Malé Asii ještě dlouhý čas pronásledováni.
Blažej se proto několik let skrýval v horách. Ve svém úkrytu byl však odhalen a pak popraven. I když bývá vedle dalších povolání uváděn také jako patron lékařů, ti jej mezi své hlavní patrony nepočítají. „Katoličtí lékaři považují za své ochránce spíše svatého Lukáše, svatého Kosmu a Damiána. Ti čeští si k nim přibrali ještě svatou Zdislavu,“ říká MUDr. Dagmar Pohunková.

V POLSKU JE SVATOBLAŽEJSKÉ POŽEHNÁNÍ STÁLE OBLÍBENÉ
Velké oblibě se naopak sv. Blažej a jeho požehnání těší v sousedním Polsku. „U nás se o jeho svátku dodnes používají zkřížené svíce. Žehnají se také jablka a malé svíce, které si lidé odnášejí domů. Dříve se ještě světilo víno a chléb. Jablka i chleba měli jak u lidí, tak u zvířat pomoci od dávení,“ uzavírá polská rodačka Dorota Švachová.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou