26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve znamení oslav 100 let státnosti

5. 6. 2018

|
Tisk
|

Velehradské oslavy sv. Cyrila a Metoděje nastartují prázdniny. Uskuteční se už za měsíc. Den slovanských věrozvěstů se letos ponese ve znamení stého výročí české státnosti.

Vydání: 2018/23 Děti žehnaly svému knězi, 5.6.2018, Autor: Jiří Macháně


 

Dva červencové dny – předvečer svátku soluňských bratří a den pouti – patří na Velehradě už devatenáct let nejen věřícím, ale také těm, kdo se pohybují mimo společenství církve. „Dny lidí dobré vůle na Velehradě jsou každoročně otevřené tak doširoka, aby si tam každý našel své místo pro načerpání sil a povzbuzení v atmosféře, která vyrůstá z cyrilometodějské víry,“ připomíná jeden z jejich iniciátorů, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který čtenáře KT také zve: „Přijďte mezi nás. Třeba vás zaujmou připomínky událostí z dějin Československa, v nichž hrála svou roli i církev,“ prozrazuje letošní aktualitu.
Za zábavou i vzděláním jsou lidé zváni už ve středu 4. července. Pro soutěživé děti i dospělé se už v těchto dnech rodí jednotlivé úkoly rodinné cestovatelské hry Velehradský pas, v níž se bude hrát o zájezd k moři pro celou rodinu. Organizátoři už chystají také tradiční projekty jako Velehrad dětem s Michalem Nesvadbou, Aktivity pro životní prostředí v Archeoskanzenu v Modré, Soutěž ve fotbalových dovednostech s Antonínem Panenkou, pingpongový turnaj s Orlem či fotografickou soutěž pro kreativní poutníky.
Program „Mladí fandí Velehradu“ letos doprovodí popová skupina Mirai. Další ručně psané verše Písma sv. z pera návštěvníků doplní pak unikátní velehradský rukopis Bible. Mezi jednotlivými místy programu budou přejíždět také účastníci Mezinárodního setkání vozíčkářů. K instalaci se už nyní připravuje několik výstav v prostorách Stojanova gymnázia. Součástí programu budou také hry, kvízy a soutěže pro malé i velké, dětská představení nebo interaktivní workshopy. „Rodičům pak bude určen vzdělávací seminář. A kulaté výročí vzniku samostatného Československa připomene i výstava 100 let katolické církve a republiky,“ dodává tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.
Večer v 19.30 hodin začne pak na pódiu před bazilikou slavnostní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, kterým provede duo moderátorů Barbora Černošková a Filip Tomsa. Divákům a posluchačům se představí dva charitativní projekty, na které může každý přispět formou DMS Velehrad. „Během večera zazní také příběh a smutný osud politického vězně nacismu i komunismu, velkého vlastence, který poslední roky svého života strávil jako vyhnanec v Římě. Kardinál Josef Beran se až – dlouho po své smrti – vrátil letos na jaře zpět do své vlasti,“ přibližuje program Josef Kořenek.
Hudební hostitel velehradského Večera lidí dobré vůle Jiří Pavlica s Hradišťanem pozval letos legendární zpěvačku Hanu Zagorovou s Boombandem, kapelu Mirai, hudebníka Vašo Patejdla, zlínskou Filharmonii Bohuslava Martinů a velehradský sbor gymnázia Stojanov. Koncert bude v přímém přenosu vysílat Česká televize a Český rozhlas Dvojka.
Dny lidí dobré vůle 2018 vyvrcholí ve čtvrtek 5. července v 10.30 na nádvoří před bazilikou slavnostní poutní mší svatou. Hlavním celebrantem bude letos kardinál Dominik Duka a kázat bude olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou