26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Štramberku žehnali sochu sv. Václava

1. 10. 2019

|
Tisk
|

Svatováclavský chorál a česká hymna se nesly Národním sadem na kopci Kotouč ve Štramberku v den české státnosti 28. září. Zazněly z úst více než sto padesáti účastníků tradiční Svatováclavské horové pouti. Obnovenou sochu sv. Václava při ní požehnal místní farář P. Vladimír Zelina.

Vydání: 2019/40 Ani déšť poutníky nezastavil, 1.10.2019, Autor: Jana Praisová

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Původní sochu zničily padající stromy při vichřici v únoru letošního roku. „První odhady ukazovaly, že půltunová socha, z níž zbylo po pádu z vysokého podstavce torzo, zřejmě nepůjde opravit, a replika by přišla na několik set tisíc korun,“ uvádí Petr Buzek, starosta Orla jednoty Štramberk, která v roce 1932 stavbu pomníku společně s orelskou župou a katolickými spolky ve Štramberku iniciovala. Přesto místní hledali cestu, jak sochu obnovit. Sochař Jan Kozel z Bystřice pod Hostýnem, který je autorem i její předchozí obnovy z 90. let, se rozhodl, že se pokusí sochu znovu opravit. Členové Orla pak vyhlásili veřejnou sbírku. Dílo se podařilo a po půl roce a jednom dni byla socha umístěna zpět na podstavec.
Pamětní pohlednice
Sv. Václav ten den shlížel na poutníky nejen z Moravskoslezského kraje, ale i ze Zlínského, Jihomoravského a Jihočeského. Ti se k němu vydali po mši svaté v štramberském kostele sv. Jana Nepomuckého. Zde je předseda Orla Petr Buzek seznámil s historií sochy a po čtení z evangelia a krátké promluvě P. Zelina sochu požehnal. Při této příležitosti byly vydány pamětní pohlednice, rozdávaly se koláče a samozřejmě štramberské uši. „Sochař Jan Kozel se omluvil, ale všechny poutníky nechal pozdravit. Ti mu na oplátku zaslali poděkování skrze společný potlesk,“ dodává předseda Orla.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou