26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vatikán se ponoří do vánoční atmosféry

15. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/51 Vánoce, 15.12.2009, Autor: Tomáš Kutil

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu se ponoří do vánoční atmosféry už v pátek 18. prosince. Slavnostně bude totiž rozsvícen vánoční strom, který letos připutoval do srdce Itálie z Belgie. Nebude ovšem chybět ani tradiční Betlém a „půlnoční“ mše svatá, která však letos v přímém přenosu TV Noe začne už v deset hodin večer. Na Boží hod vánoční pak v pravé poledne zazní Urbi et Orbi – poselství městu a světu.

Vánoční strom dorazil letos do Vatikánu už v pátek 5. prosince. Pochází z Belgie – z Ardenského lesa. Téměř stoletý smrk je 30 metrů vysoký, v průměru měří 7 metrů a váží zhruba 14 tun. Patří mezi stromy, které bylo potřeba pokácet, aby mohly přežít stromy v jeho blízkosti. Později bude jeho dřevo využito na tvorbu soch a výtěžek z jejich prodeje bude součástí sbírky na chudé. Strom bude vyzdobený ve vatikánských barvách – zlaté a bílé. Osvětlovat ho proto bude 2 000 zlatých a stříbrných žárovek a 1 500 dalších světel. Všechna světla jsou „co možná nej- úspornější a nejméně náročná na údržbu,“ napsal vatikánský deník L’Osservatore Romano. Atmosféru Vánoc dokreslí na Svatopetrském náměstí tradiční Betlém. Poprvé ho v roce 1982 nechal postavit předchozí papež Jan Pavel II. a Benedikt XVI. v této tradici pokračuje. Betlém pochází z roku 1842 a je dílem sv. Vincenta Pallottiho, který ho vytvořil v chrámu sv. Andrey della Valle v centru Říma. Jeho základ tvoří devět velkých postav. Betlém bude nainstalován o Štědrém dnu a v centru Říma vydrží až do 2. února.

VÁNOCE PETROVA NÁSTUPCE

Štědrý den bude slavit samozřejmě i hlava katolické církve. Nebude to ale žádná pompézní a okázalá akce. „Svatý otec nemá rád velké oslavy, proto stráví Štědrý den v okruhu svých nejbližších – rodiny a blízkých přátel,“ prozradil KT jezuita P. Josef Koláček, redaktor české sekce Radia Vatikán. Závěr Štědrého dne pak patří i ve Vatikánu tradiční „půlnoční“ mši svaté. Letos ovšem nezačne o půlnoci, ale už v deset hodin večer. Ten, kdo se do Vatikánu nechystá, se jí může zúčastnit alespoň prostřednictvím televizních obrazovek. U nás ji bude živě přenášet TV Noe, jejíž vysílání provozovatelé od Vánoc rozšíří o oblast Českých Budějovic a západní část města Ostravy, tj. celkově o dalších cca 500 tisíc diváků. V pravé poledne 25. prosince se pak do celého světa rozletí poselství Urbi et Orbi, které papež přednese zřejmě z tradičního místa – balkonu na Svatopetrském náměstí. O den později, na svátek sv. Štěpána, čeká hlavu katolické církve bohoslužba a poté se Svatý otec vydá na krátký odpočinek do Castel Gandolfo. Ovšem už v závěru roku se vrací zpět do Vatikánu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou