26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vatikán má nového tiskového mluvčího

18. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/29 Lidová zbožnost, 18.7.2006

„Jsem si vědom, že jsem v těchto letech dostal mnohem více než kolik jsem mohl dát, ba dokonce víc, nežli jsem nyní schopen plně pochopit,“ uvedl v krátkém prohlášení Dr. Joaquín Navarro-Valls, který po více než dvaadvaceti letech odešel z funkce tiskového mluvčího Svatého stolce. Papež Benedikt XVI., který mu poděkoval za jeho „dlouhou a velkodušnou“ službu, pak na místo tiskového mluvčího jmenoval Federica Lombardiho (*1942) z Tovaryšstva Ježíšova, který nadále zůstává také ředitelem Vatikánského rozhlasu i Vatikánského televizního centra.
„Jsme mu hluboce vděční a počítáme i nadále s jeho přátelstvím. Nenamlouvám si, že ho napodobím,“ uvedl na adresu svého předchůdce Joaquína Navarro-Vallse nově jmenovaný tiskový mluvčí Svatého stolce P. Federico Lombardi. „Můžete ale počítat s tím, že se budu i se svými omezeními snažit dát všechny své síly do služeb Svatému otci,“ dodal.
Zároveň zmínil, že jeho jmenování o svátku sv. Benedikta patrně nebylo náhodou, a vyjádřil papeži vděčnost za důvěru při jmenování do tak významného úřadu.
„Ze svého bývalého působení ve funkci tiskového mluvčího Čbk neznám nikoho povolanějšího pro tuto funkci, než je právě P. Lombardi. Domnívám se, že přechod od laika Navarro-Vallse ke knězi P. Lombardimu bude naprosto bezproblémový a dojde ještě ke zlepšení komunikace mezi vatikánskou centrálou a novináři, i k posílení důvěry,“ uvedl pro KT P. Miloslav Fiala. Dodal, že tento dlouholetý významný představitel Vatikánského rozhlasu už má své jméno mezi novináři akreditovanými ve Vatikánu. „Je velice zkušený, pokud jde o práci se sdělovacími prostředky, vyzná se v dění ve Vatikánu a je velmi otevřený. Myslím, že jeho volba je logická. Jsem přesvědčen, že P. Lombardi zcela odpovídá způsobu myšlení a pontifikátu současného papeže.“
(čbk, kab, RaVat, red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou