26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Varšava má nového arcibiskupa

24. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/17 Kronikáři, 24.4.2007

Příloha: Perspektivy

Už dlouho prý v Polsku nebylo vidět v kostele tolik usměvavých tváří, jako když se letos na Květnou neděli oficiálně ujímal své funkce nový varšavský arcibiskup Kazimierz Nycz. Události, které se v polské metropoli odehrály na začátku ledna tohoto roku, vrcholící kvapnou rezignací předchozího kandidáta, byly ještě v živé paměti. Přesto zcela zaplněnou katedrálu svatého Jana Křtitele ovládla nadmíru radostná atmosféra.
Ale ani tak nebude mít tento rodák ze Starej Wsi u Osvětimi (nar. 1. ledna 1950) ve svém novém působišti na růžích ustláno. Polská metropole je totiž v současné době dynamicky se rozvíjejícím velkoměstem, civilizačně i hospodářsky, ale zároveň i místem, kde v posledních letech pozvolna klesá počet pravidelných návštěvníků nedělních bohoslužeb. Podle posledních průzkumů mezi místními věřícími činí počet regulérních „dominicantes“ (lat. dominica – den Páně, neděle) pouhých 26 procent, což je vedle tradičně levicové Lodže skoro nejnižší číslo v celém Polsku. Navíc ani historický vývoj tohoto města v posledních staletích nebyl příznivý. Když se v roce 1795 ocitlo pod carskou nadvládou, bylo výrazně rusifikováno, což trvalo až do vzniku samostatného Polska v roce 1918. Po porážce povstání v roce 1944 byla Varšava nacisty téměř srovnána se zemí, mnoho jejích obyvatel útrapy války nepřežilo. Z dnešního více než jednoho a půl milionu obyvatel se může jen málokdo pochlubit tím, že jeho předkové žijí ve Varšavě déle než od konce druhé světové války, což má nepochybně vliv i na místní náboženskou situaci. Lidé, většinou mladí, kteří přijíždějí hledat štěstí do polské metropole dnes, dost často splývají s anonymním davem a nevystaveni společenskému tlaku tradičního rodinného prostředí přestávají víru praktikovat.
Na tiskové konferenci, která se konala den před uvedením do úřadu, arcibiskup Kazimierz Nycz uvedl, že nemá žádný předem připravený recept na to, jak by měl varšavskou arcidiecézi řídit, ale bude se snažit využít všechny zkušenosti, které načerpal během působení ve svých dvou předchozích působištích (Koszalin, Krakov). Mezi svými prioritami uvedl především dobrou spolupráci s duchovními své arcidiecéze, stejně tak se bude snažit o to, aby naopak oni měli snadný přístup k němu. Když byl ještě sídelním biskupem v Koszalinu, každý kněz této diecéze měl k dispozici číslo jeho mobilního telefonu a mohl mu volat v kteroukoliv denní či noční hodinu. Velký důraz klade v souvislosti se situací ve své nové arcidiecézi také na spolupráci s laiky, neboť – jak uvedl: „Církev bez laiků nedokáže tváří v tvář dnešnímu pluralitnímu světu vůbec nic.“ Ještě jako světící biskup v Krakově se nevěnoval pouze běžným povinnostem souvisejícím s jeho úřadem, ale často se s ním bylo možné setkat i při různých debatách na společenská témata, vernisážích nebo prezentacích nových knižních titulů.
Určitou představu, jak by chtěl arcibiskup Kazimierz Nycz, jinak také bývalý profesor katechetiky na teologické fakultě v Krakově, působit v polské metropoli, si lze ale učinit i na základě následujících slov z nedávno uveřejněného rozhovoru: „My, polští biskupové a kněží, jsme z minulosti většinou naučeni, že angažovat se naplno má cenu pouze při takzvané vysokoprocentní pastoraci. Když před sebou nemáme davy, říkáme si, že nemá cenu nic dělat. Pokud ale tuto mentalitu neopustíme, pak se nám zřejmě nepodaří nalézt způsob pastorace, který by odpovídal potřebám dnešní doby...“ A dále: „Potřebujeme také nový model farnosti, která by své okolí evangelizovala, a současně byla domovem, místem přátelského přijetí, kde každý může čerpat z bohaté nabídky, farnost, která integruje různá hnutí a spolky. Takovou farnost pak nic nenahradí.“
Heslo nového varšavského arcibiskupa zní Ex hominibus, pro hominibus, neboli „Z lidu a pro lid“.
(Podle zahraničních pramenů) jš
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou