26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoční strom putuje do Říma

3. 12. 2013

|
Tisk
|

Vánoční strom z Waldmünchenu jako zářící symbol míru – pod tímto mottem vezou členové ochotnického divadelního spolku Černí pandurové v těchto dnech 25metrový smrk jako dárek ze středu Evropy do centra křesťanství.

Vydání: 2013/49 Papež představil svůj program, 3.12.2013, Autor: Martin Breuer

dny do Řezna v roce 2014. Řezenský biskup – stejně jako onen vánoční strom – má své české kořeny. Jeho matka pochází ze západočeských Kladrub. Snímek archiv řezenského biskupství
Historicky 32. strom pro Vatikán sice putuje z Bavorska, ale vyrostl na české straně společné hranice a od zástupců městských lesů Domažlice byl darován Trenckovu divadelnímu spolku Černí pandurové. Ti si ho v hlubokých lesích kolem Čerchova sami vybrali jako nejvhodnější. „Po převratu jsme u něho tábořili se skauty. Pikantní je, že ten strom zřejmě zasadili strážci železné opony, netušíce, že jednou bude zdobit svatopetrské náměstí. Je to asi podobné, jako když Izraelité stavěli otrocky cestu, po níž pak šli na svobodu,“ potvrzuje teolog Jaroslav Vokoun z Domažlic.

Podle slov hejtmana chamského okresu Franze Löfflera bude strom předáván papeži Františkovi jako symbol míru a přátelství obou zemí – České republiky a Německa. První strom z Bavorska směřoval do Vatikánu v roce 1984 a tehdy byl pokácen před železnou oponou, v místech, kde končila svobodná Evropa. Nyní strom do Říma doprovází i zástupci hraničního domažlického regionu spolu s Waldmünchenskými, kteří celou náročnou akci dlouhé měsíce připravovali.

VRTULNÍK NEBYL ZAPOTŘEBÍ

Původně byl plánován a nacvičován transport z místa kácení do Waldmünchenu největším armádním vrtulníkem, ale na poslední chvíli byla z bezpečnostních důvodů celá vzdušná akce odvolána a transportu na kolech se ujala už od místa kácení stromu firma z Chamu. Strom z česko-bavorského pohraničí celkem absolvuje 1 200 km dlouhou cestu s mezizastávkami v Řezně a Mnichově. Jako první jej o první neděli adventní požehnal ve Wadlmünchenu místní kněz a při loučení se stromem zahrál česko-německému publiku i Felix Slováček. V Řezně se strom dočkal biskupského požehnání od tamního biskupa Rudolfa Voderholzera a v Mnichově se s ním rozloučí státní sekretář Bernd Sibler a starosta Christian Ude.

Váha stromu byla při kácení za pomoci teleskopického jeřábu změřena na 7,2 tuny. Smrk je 45 let starý, transport potrvá čtyři dny a strom má přijet do Vatikánu v 5 hodin ráno v pátek 6. prosince, vztyčen bude během dopoledne.

Spolu se stromem putuje do Říma dalších 60 malých smrků, které budou s věnováním rozeslány na různá místa ve Vatikánu. Biskup Voderholzer spolu s Černými pandury z Trenckova spolku a zhruba 200 poutníky z Waldmünchenu poté předají strom papeži Františkovi během zvláštní audience v Sala Clementina v pátek 13. prosince. Tradiční slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne v 16 hodin odpoledne. O den později budou Černí pandurové prezentovat na svatopetrském náměstí regionální bavorské speciality.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou