26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Vánoční hvězdy a hvězdičky nad Starým Městem

6. 1. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/2 Palachův týden 1989, 6.1.2009, Autor: Václav Štaud

Kostelík sv. Michaela ve Starém Městě u Uherského Hradiště je dnes plný dětí a jejich dospělých průvodců. Přišli na pořad nazvaný Setkání u jesliček. Odpoledne svatoštěpánského svátku je pro to vhodnou chvílí. Ostatně téměř každý den těchto Vánoc je ve staroměstském kostele připraveno něco krásného.

Dnes program začal jako obvykle krátkým vtipným úvodem pana faráře a do jeviště – zde kostelního presbytáře – vběhli první herci, malé hvězdičky. Radostně tančí. Vánoční hra mladých členů farnosti je aktuálním příběhem, reagujícím na nedávno skončenou soutěž Star dance. Herci rozvíjejí dramatické situace, které vysoko nad svatostánkem komentují další umělci v roli nebeských hvězd. Lidskou pošetilost hodnotí z pohledu víry, naděje a lásky, z nadhledu Boží moudrosti a dobroty.
Hodinové představení rychle uplyne. Pak bleskovou akcí všech účinkujících kulisy zmizí a z jeviště je opět dům Boží. P. Miroslav Suchomel zve děti k jesličkám, ke krátké adoraci před svátostným Ježíšem. Poslední je dnes na programu vyhodnocení adventní soutěže dětí. „Kdo chce, může odejít,“ říká pak kněz. Kupodivu ale nikdo neodchází. Poděkování malým farníkům je radostné, bezprostřední, kostelem zní silný potlesk. Hlavně pro vítězku Lidušku Gieselovou. Přestože chodí teprve do první třídy, navštěvovala roráty ze všech nejčastěji. Na papírové korunce, kterou od pana faráře vedle krásné knihy dostává, se blyští osmnáct „drahokamů“. Každý za jednu rorátní účast! „Ráno mě vždy vypravoval tatínek, než šel do práce,“ svěřuje se Liduška. „Protože se maminka musí starat o nedávno narozeného bratříčka Míšu, většinou mě doprovázel starší brácha Vojtík. Někdy ale musel do školy dřív než já. Tak jsem to nakonec celé vyhrála,“ raduje se školačka, která už také pilně navštěvuje hodiny náboženství. Nejen dárek, ale i veřejná pochvala od pana faráře ji viditelně těší.
Potom jsou ještě rozdány desítky korunek, na nichž blyštivých nálepek postupně ubývá. Poslední z dětí, které přišly třeba jen na jediné roráty, si odnášejí povzbuzení ve formě malého betlémku. „To už dnes rozdáváme ceny podruhé,“ připomíná kněz. „Po ranní mši svaté jsme ocenili všechny, kdo se zapojili do soutěže o životě a díle svatého Pavla,“ upřesňuje P. Suchomel.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou