26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Římě začíná synoda o rodině

30. 9. 2014

|
Tisk
|

Do Věčného města už míří biskupové, kardinálové, teologičtí poradci, a dokonce vybrané manželské páry. V neděli 5. října zde totiž začíná mimořádná synoda o rodině.

Vydání: 2014/40 Nuncius Leanza korunoval Palladium, 30.9.2014, Autor: Martin T. Zikmund

Seznam oficiálních delegátů na biskupské synodě obsahuje 253 příjmení, 14 z nich patří vybraným manželským párům. Ve vatikánské synodní aule zasedne 191 synodních otců – mezi nimi 25 předsedů vatikánských kuriálních úřadů a 114 předsedů biskupských konferencí – 36 z Afriky, 24 z Ameriky, 18 z Asie, 4 z Oceánie a 32 z Evropy. Českou biskupskou konferenci zde bude zastupovat její místopředseda Jan Graubner, arcibiskup olomoucký.
Zbývajících 62 účastníků zahrnuje ekumenické delegáty, mezi něž patří metropolita Hilarion, který vede oddělení vnějších vztahů moskevského patriarchátu. Východní katolické církve vysílají na synodu třináct svých představitelů. Ohniska současných konfliktů – Irák a Ukrajinu – zastoupí chaldejský patriarcha Louis Sako a kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup Svjatoslav Ševčuk. Třináct manželských dvojic patří ke 38 auditorům synody, kteří mají právo promluvit v synodní aule, avšak nikoli hlasovat. Jeden manželský pár pak byl vybrán mezi šestnáct odborných poradců.
„Ukázat dnešnímu světu krásu rodiny a její hodnoty, jak vyplývají ze zvěstování Ježíše Krista, který zahání strach a přináší naději“ – to je podle generálního sekretáře synody kardinála Lorenza Baldisseriho cílem nadcházejícího jednání. Jedním ze žhavých témat, která se v souvislosti rodiny budou projednávat, je vztah katolické církve k rozvedeným a znovu sezdaným. Na základě učení o nerozlučitelnosti manželství totiž církev dosud nedovoluje rozvedeným a znovu sezdaným přijímat svátosti. Avšak ne všichni s tímto plošným disciplinárním opatřením souhlasí.
Právě v tomto týdnu vychází souběžně v Itálii a USA kniha s příspěvky pěti kardinálů, z nichž první je prefektem Kongregace pro nauku víry: Müllera, Burkeho, Caffarryho, Brandmüllera a De Paolise. Autoři se staví proti návrhu umožnit v určitých případech znovu sezdaným rozvedeným lidem účast na svatém přijímání. Jejich stanovisko otevřeně podporují kardinálové Scola a Pell. Odporují tak názoru, který na únorové kardinálské konzistoři vyslovil ve vstupní přednášce kardinál Walter Kasper, který si dovede představit, že církev v individuálních případech a za jistých podmínek zpřístupní svátosti i rozvedeným a znovu sezdaným. Kasper tím nechce schvalovat druhý sňatek a měnit církevní učení, přesto chce lidem žijícím ve druhém svazku nabídnout svátost jako „záchranný člun“ a dát prostor milosrdenství. V podobném duchu byl v minulém týdnu na britském katolickém webovém portálu Tablet otištěn otevřený dopis australskému kardinálu Pellovi napsaný australským knězem P. Peterem Dayem pod názvem „Eucharistie není odměnou pro dokonalé“. I když se očekává horká debata, holandský teolog Brenninkmeijer-Werhahn především zdůrazňuje, že synoda má být „místem pro dialog“.
Jednání o rodině ale nebude uzavřeno ani poté, kdy 19. října mimořádná synoda skončí. V říjnu 2015 se má totiž ke stejnému tématu teprve sejít řádná synoda, a to pod názvem „Ježíš Kristus odhaluje tajemství a povolání rodiny“. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou