30. dubna–6. května 2024
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Lisabonu vrcholí setkání mládeže

1. 8. 2023

|
Tisk
|

Až milion poutníků z 200 zemí míří do Lisabonu na Světové dny mládeže s papežem Františkem. Mezi nimi už je 1 700 mladých lidí z Česka, kteří minulý týden poznávali farnosti kolem přístavu Porto, a dalších 1 400 přijíždí nyní.

Vydání: 2023/31 V Lisabonu vrcholí setkání mládeže, 1.8.2023


„Velmi mnoho mladých lidí z celého světa zažije radost ze setkání s Bohem a se svými bratry,“ shrnul před cestou do Lisabonu papež František.
S účastníky 16. Světových dnů mládeže se sejde ve čtvrtek 3. srpna při slavnostním zahájení, v pátek povede pobožnost křížové cesty a zařadí se také mezi zpovědníky. V sobotu se Svatý otec odjede pomodlit do Fatimy, 130 km vzdálené. Do Lisabonu se vrátí na večerní vigilii a v neděli od 10.00 bude na nábřeží Alges sloužit mši svatou, která jednu z největších katolických akcí na světě zakončí (přenos na TV Noe i Proglasu).
„Rád bych v Lisabonu viděl zárodek budoucího světa, jehož středem by byla láska, kde bychom se mohli cítit jako sestry a bratři. Modleme se, aby tyto dny v pomohly mladým lidem znovu naplno žít evangelium a svědčit o něm,“ vyzval František.
Týden v portské diecézi
Mladí lidé z Česka už prožili týden v 11 farnostech v portské diecézí, asi 300 km na sever od hlavního města. Polovina bydlela v rodinách, ostatní ve školách. Potkávali se s Francouzi, Poláky, Italy, ale i s poutníky z Guatemaly, Koreje a Malajsie. Českou výpravu doprovázeli biskupové Tomáš Holub a Pavel Posád, dalších sedm biskupů se připojuje tento týden. Tereza Novotná, která byla během předprogramu koordinátorkou české výpravy, vyzdvihuje vstřícnost Portugalců a ochotu vyřešit jakýkoliv problém: „Jako organizátoři jsou skvělí. Farníci z obce Vila Chã, která ubytovává 200 českých poutníků, pro ně jezdili na letiště i v noci, naši měli plný servis.“
Kristýna Šimůnková z Tiskového střediska ČBK doplňuje: „Portugalci připravili pro Čechy společné modlitby, čtení z Písma, katecheze nebo modlitby růžence s portugalskou komunitou či prohlídky místní farnosti. Během odpoledního programu se poutníci vždy rozešli do centra Porta, kde navštěvovali chrámy, účastnili se koncertů, sportovních aktivit a dalších akcí.“
Vrcholem portského programu byla mezinárodní mše svatá v sobotu 29. července. Celebroval ji tamní biskup Manuel da Silva Rodrigues Linda za účasti biskupů z celého světa v parku jen kousek od Atlantiku za doprovodu armádního orchestru a sboru o 400 členech. Během mše zazněly různé jazyky, čeština například během první z přímluv.
„Staňte se Božími influencery,“ povzbuzoval biskup během homilie. „Až se vrátíte, šiřte, co jste tu zažili. Vyprávějte o tom, jako když Ježíš mluvil k lidem. Mladí lidé, nebojte se snít a riskovat, stejně jako to dělala Maria,“ vybízel. V závěru mše svaté biskup poděkoval zúčastněným i organizátorům. „Máme velkou radost, že diecéze Porto hostí nejvíce poutníků. Všichni jsme potřební služebníci Boží a naší silou je, že milujeme Krista.“
Do Lisabonu, kde žije 550 tisíc obyvatel, míří podle odhadů na milion poutníků, 700 biskupů a 20 kardinálů. Dobrovolníků je na 20 tisíc. Světové dny mládeže inicioval papež Jan Pavel II., poprvé se konaly v roce 1986 v Římě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou