26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Kounicích zahájili oslavy svatého Gotharda

11. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/20 Lidová mariánská úcta, 11.5.2010, Autor: Václav Štaud

Hlubokým údolím řeky Jihlavy se minulou středu nesly dělostřelecké salvy až ke vzdáleným Ivančicím. Dělostřelci tak ohlašovali, že v poutní kapli nad Dolními Kounicemi bude mše svatá zahajující Svatogothardské vinařské slavnosti.

„Kdysi se prý lidé svolávali k bohoslužbám ranou z moždíře. A tak jsme se v roce 2003 domluvili, že tradici jako historická skupina obnovíme. Už je nás pod ochranou svatého Gotharda sedm,“ vysvětluje velící dělostřelec Zdeněk Matuška. Prostorná kaple byla nakonec plná jako vždy. Vinaři si nenechali ujít každoroční poděkování za předešlé Boží dary ani prosby o požehnání nové úrody na rašících vinicích. Rádi se tu pomodlí i za zemřelé přátele-vinaře. „Přicházejí i ti, kteří nechodí pravidelně do kostela. Vinařství lidi silně spojuje,“ říká kounický farář P. Karel Obrdlík, který v homilii nezapomněl zmínit osobnost svatého Gotharda ani další patrony vinařství. Jedním z vrcholů bohoslužby byl působivý obětní průvod se svíčkami. Při obcházení oltáře si je účastníci symbolicky předávali jako své vinařské umění. Mladí i staří, muži, ženy i mnoho dětí se tímto způsobem přihlásili k dávnému vinařskému bratrstvu, které zde vzniklo roku 1737. A církevní slavnost v den jejich patrona prý trvá nepřetržitě. „Ani za totality jsme si tuhle radost nenechali vzít,“ uvádí člen výboru místních zahrádkářů Miloslav Hladký a dodává: „Nyní jsou ovšem oslavy důkladnější, hlavně v sobotu je v celém městě hodně veselo.“ Po skončení bohoslužby ještě zdržel mnohé poutníky pohled na jejich zšeřelé město. Jako na dlani je odtud farní kostel sv. Petra a Pavla, řeka, synagoga, zámek a pod ním obrovská silueta zřícenin kláštera Rosa coeli. Na jeho pozemcích se vybraná vína pěstovala už před osmi staletími.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou