26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Iráku byla rozpoutána 'svatá válka'

17. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/47 Bílá hora, 17.11.2010, Autor: Martin T. Zikmund

Další dva křesťané byli minulý týden zastřeleni v iráckém Bagdádu, když předtím tamní teroristé označili křesťany za legitimní cíle. Stalo se to nedlouho poté, co koncem října bylo v katedrále Panny Marie Ustavičné pomoci zavražděno na šedesát katolíků syrského obřadu. Mnohé křesťany zachvátil strach a zvažují odchod ze země, nebo už dokonce odcházejí – a to přestože církev ani tamní křesťanští politici toto řešení neschvalují.

„Moji lidé mi říkají: Chcete, abychom tu zůstali po tom všem, co se stalo? Může se to opakovat a kdo nás ochrání?“ uvedl syrsko--katolický bagdádský biskup Ignatius Metti Metok. On sám prý lidem říká, že církev je proti takovéto emigraci a že křesťané mají v Iráku zůstat jako svědkové křesťanské víry – i za cenu obětí. „Ale jsou to také lidé a my jejich odchod nemůžeme zastavit,“ dodal. „Mezi křesťany panuje strach z útoků. Je to tragédie. Poslední neděli přišlo na bohoslužby jen málo lidí,“ svěřil se minulý týden při krátké návštěvě Polska chaldejský arcibiskup Louis Sako. „Vzhledem k výhrůžce, že každý křesťan by se měl stát cílem útoků, chtějí mnozí zemi opustit. Je to opravdový džihád – ‚svatá válka‘ proti křesťanům.“ Podle něj by vlády zemí Předního východu měly vyvodit příslušná opatření, aby zamezily růstu tohoto agresivního politického islámu. „Než jsem odcestoval do Polska, přišli za mnou do mé biskupské rezidence v Kirkúku zástupci místní samosprávy a imámové z přilehlých mešit, aby mi vyjádřili soustrast. Požádal jsem je, aby útoky odsoudili, a oni tak učinili při páteční modlitbě. A na společné tiskové konferenci to zopakovali,“ uvedl chaldejský arcibiskup. V Kirkúku je prý také situace křesťanů lepší, v Mosulu a Bagdádu je naopak hrozivá.

JE TO NÁŠ OSUD

Politici z řad křesťanů reagují na odchody svých souvěrců z Iráku rozčíleně. „Toto je náš domov, byli jsme tu pospolu s muslimy po staletí – to je náš osud a my zde budeme společně dál,“ nechal se slyšet Yonadam Kanna, prominentní křesťanský zástupce v iráckém parlamentu. Podle něj exodus křesťanů jen nahrává snahám Al-Káidy. Obzvlášť ho pak rozhněvala nabídka Francie přijmout tisíc křesťanských emigrantů z Iráku. „Odchod je proti zájmům křesťanů a jen podněcuje muslimy proti nám!“ prohlásil razantně Yonadam Kanna. Boris Boillon, francouzský velvyslanec v Bagdádu, ale vysvětlil, že tato evakuace je čistě humanitární záležitost a že nabídka tisíce víz pro Iráčany platila obecně – bez ohledu na náboženskou příslušnost. Je prý součástí programu, který vznikl již v roce 2008. „Francie má dlouhou tradici několika staletí, že nabízí útočiště těm, kdo jsou v nebezpečí,“ sdělil Boillon BBC. Kromě toho bylo minulý týden letecky přepraveno do francouzských nemocnic na 40 zraněných Iráčanů z bombového atentátu v Bagdádu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou