26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V Brně vzniká areál pro papežskou návštěvu

24. 6. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/26 Katolický týdeník slaví..., 24.6.2009, Autor: Václav Štaud

Přípravy papežské návštěvy Benedikta XVI. dostávají i v Brně reálnou podobu. Architektonické řešení areálu pro konání bohoslužby na brněnském letišti vzniká v ateliéru architekta Marka Štěpána, který se zabývá i tvorbou moderních sakrálních staveb. Patří k nim například kostel Ducha Svatého v jihomoravské Šumné.

Přirozenou dominantou areálu se stane pódium pro papeže zastřešené pevnou tkaninou bílé barvy. „Pódium má vzhled velmi prostého bílého baldachýnu,“ popsal svoje plány architekt Marek Štěpán. „Jeho stanová konstrukce je velkou technickou zvláštností. Do areálu jsou symbolicky zapojena i stará tuřanská Boží muka, jejichž stavitelé jistě netušili, že u nich jednou bude probíhat taková událost,“ dodal architekt Štěpán. Papežská návštěva se uskuteční na území brněnské čtvrti Tuřany. „Pro naši farnost je to velká pocta,“ říká místní farář P. Luboš Pavlů. „Snažíme se co nejlépe připravit po vnější i duchovní stránce. K účasti se zatím přihlásilo téměř pět set našich věřících a myslím, že to ještě není konečné číslo. A byli bychom šťastni, kdyby Svatého otce spolu s námi mohla v areálu letiště přivítat i milostná socha naší Panny Marie Tuřanské. Je jednou z nejvzácnějších památek raně středověkého umění a už téměř osm století ji v našem kostele uctívají tisícové zástupy poutníků,“ zdůraznil P. Pavlů.

DARY PRO PAPEŽE

Město Brno připravuje pro papeže dar v podobě pozlaceného liturgického náčiní – kalicha a pateny – zhotoveného výtvarníkem Jaromírem Gargulákem. Jak dále informovala mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová, možnost věnovat Benediktu XVI. vlastní dar má každý občan. „Dárky opatřené průvodním listem s uvedením jména a adresy dárce lze předávat v Brně na Petrově v termínu od 1. do 20. září. Nedoporučují se věci, které rychle podléhají znehodnocení, jako květiny nebo potraviny. Dary pak budou Svatému otci předány prostřednictvím Apoštolské nunciatury v Praze,“ uvedla Martina Jandlová. Kvůli přehlednějším informacím o moravské části papežovy návštěvy zřídilo Biskupství brněnské speciální internetové stránky. Na adrese www.biskupstvi.cz/papezvbrne se lidé dozvědí řadu podrobností a informace zde budou pravidelně aktualizovány. Dotazy je možné posílat na elektronickou adresu: infopapez@biskupstvi.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou