26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Už známe nejlepší webové stránky farností

24. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/34 Kostely na hranicích, 24.8.2006, Autor: Jiří Macháně

Po několika týdnech usilovné práce mnoha hodnotitelů se podařilo uzavřít hodnocení devětašedesáti farních stránek, které jejich tvůrci přihlásili do soutěže. Tu vyhlásil Katolický týdeník ve spolupráci s magazínem Christnet, Karmelitánským nakladatelstvím, Radiem Proglas, Televizí Noe, Tiskovým střediskem ČBK a portálem www.vira.cz.

„Byl to dobrý nápad připravit takové klání. Je dobře, že se při jeho pořádání sdružili partneři, které spojuje zájem o šíření křesťanství,“ pochvaloval si biskup František Radkovský, který má v rámci ČBK na starosti informační technologie.
„No to je skvělé překvapení, dneska je fajn den,“ reagovala s neskrývanou radostí na telefonát o výhře Helena Bartáková, jedna ze správkyň webu farnosti v Praze-Strašnicích. Ocenění internetové prezentace farností potěšilo nejen správce jejich stránek, ale i správce duchovní. „Druhého místa si vážím a doufám, že příště vyhrajeme,“ konstatoval s úsměvem P. Petr Beneš, farář v Brně-Židenicích. Podle jeho slov je ocenění velkým uznáním pro tvůrce, kteří stránkám věnují spousty času a úsilí. „Jsem také rád, že web máme, protože mi spousty lidí říkají, jak je pro ně důležitý. Zprostředkovává například kontakt s farností těm, kteří s ní z různých důvodů nemohou žít, protože jsou nemocní nebo dlouhodobě mimo domov,“ připomněl P. Beneš.



1. místo http://strasnice.lantanet.cz
Farnost Neposkvrněného početí Panny Marie Praha-Strašnice
cena: 5 000 Kč na nákup softwaru nebo hardwaru

2. místo http://zidenice.farnost.cz
Farnost sv. Cyrila a Metoděje, Brno-Židenice
cena: 2 000 Kč na nákup softwaru nebo hardwaru, knihy z nakladatelství Sursum

3. místo http://terezicka.org
Farnost sv. Terezie od dítěte Ježíše Praha-Kobylisy
cena: knihy od Karmelitánského nakladatelství

Vyhlášení vítězů soutěže předcházela mnohahodinová práce porotců, kteří zkoumali každou stránku z několika různých hledisek. „Bylo to dost náročné. Ačkoliv Televize Noe měla hodnotit ,jen´ vzhled a grafiku, bylo toho tolik, že jsem to rozhodně nemohl dělat sám a přizval jsem další kolegy,“ podělil se o zkušenosti s hodnocením ředitel TV Noe P. Leoš Ryška. Další sudí pak zkoumali obsah, technické provedení, optimalizaci stránek pro vyhledavače, přehlednost, nápaditost a v neposlední řadě i to, do jaké míry vypovídají o evangeliu.

KAŽDÝ MĚL SVÉHO FAVORITA
„Jakmile jsem viděla stránky strašnické farnosti, bylo mi jasné, že vyhrají. Web ale nemusí být ani tak dokonalý. Pozvedá jej však, když se třeba okoření humorem,“ domnívá se šéfredaktorka Radia Proglas Helena Horáková. Svá želízka v ohni měli snad všichni porotci. Soutěž podle jejích slov povzbudila řadu farností k tomu, aby se pustily do rekonstrukce webu, nebo jej nově vytvořily. Stejnou zkušenost má i správce portálu www.vira.cz Ignác Mucha: „V jedné farnosti se právě kvůli vzniku nových stránek dokonce vedla poměrně bouřlivá diskuse.“
Aby se ještě více zhodnotily desítky hodin práce věnované přípravě kritérií soutěže i samotné výkony porotců, rozhodlo se Pastorační středisko Arcibiskupství pražského vydat tiskem kompletní hodnocení a využít výsledků soutěže pro metodickou příručku pro webmastery.

VÍTĚZÍ NAKONEC VŠICHNI
„Jsme rádi, že se k nám při pořádání soutěže přidali naši  partneři, protože sami bychom to nikdy nezvládli,“ říká  šéfredaktor KT Antonín Randa. „Soutěží jsme chtěli povzbudit  všechny, kdo se ve svých farnostech snaží dělat něco pro  druhé a málokdy slyší za svou práci slova uznání. Moc rádi  bychom se všemi zůstali v kontaktu, abychom se v budoucnu  vzájemně informovali o svých aktivitách. A ještě vzkaz pro ty, kdo webové stránky farnosti ještě nemají: Soutěž v budoucnu zopakujeme a každý nový soutěžící je vítán,“ uzavírá Antonín  Randa.
Těsně před uzávěrkou novin pak přinesl Pavel Lukeš z Karmelitánského nakladatelství cenu pro všechny účastníky této soutěže: „Vzhledem k tomu, jak milým překvapením pro nás hodnocené webové stránky mnohdy byly, rozhodli jsme se věnovat knihy všem účastníkům.“ 

Konečné pořadí

Kritéria hodnocení

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou