16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Už 25 let pomáhají církvi růst

2. 10. 2018

|
Tisk
|

Paměť, smíření, Evropa – to byla tři témata, která vévodila 22. Mezinárodnímu kongresu Renovabis v Berlíně. V jeho závěru nadace oslavila 25 let od svého založení.

Vydání: 2018/40 Biskupové prosili za odpuštění, 2.10.2018, Autor: Alena Scheinostová


Dílo nadace Renovabis je povzbudivým znamením, protože se ukazuje, že je možné „překonávat hranice, solidárně pomáhat a partnersky se podílet na rozvoji svobodné společnosti,“ poděkoval v blahopřejném projevu předseda německého spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. „Ohlížení zpět může být bolestivé. Avšak vystavit se mu, a přesto místo toho, co rozděluje, vyzdvihovat to, co vede k jednotě, je základ, na kterém se může rozvíjet mírové soužití v Evropě,“ dodal. Činnost nadace Renovabis je podle něj dobrým příkladem díla vedoucího k porozumění mezi evropským Západem a Východem.
Nadace Renovabis vznikla v březnu 1993 s cílem pomoci obnově církve v postkomunistických zemích. Za uplynulých pětadvacet let němečtí věřící podpořili stovky pastoračních, vzdělávacích i charitativních děl ve střední a východní Evropě. Česká církev fondu vděčí například za vznik České křesťanské akademie, provoz Vyšší odborné školy publicistiky, Jaboku či vybavení knihovny Katolické teologické fakulty UK, ale také za vybudování oddělení paliativní péče v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského či dokončení Komunitního centra Matky Terezy v pražských Hájích. Příspěvky nadace Renovabis do Česka plynou například i na celostátní či světová setkávání mládeže nebo na činnost Pracovní skupiny pro sociální otázky při ČBK. Dvoudenní kongres, který v Berlíně hostila tamní Katolická akademie, shromáždil tři stovky účastníků ze třicítky zemí. Nechyběli ani Češi. V odborných příspěvcích se dostalo na reflexi stoletého evropského dědictví od převratných změn po roce 1918 přes holokaust po proměnu vztahů mezi církví a společností. Na programu byla i reflexe právních a teologických souvislostí násilí a odpuštění.
Snahy o usmíření inspirují
V bloku zaměřeném na uzdravení historické paměti promluvil o svých zkušenostech také ředitel Nadace DRFG a spoluorganizátor českého festivalu smíření Meeting Brno David Macek. „Příběh česko-německého Roku smíření 2015 a z něho zrozeného festivalu Meeting Brno vzbudil ohlas, jaký jsem nečekal,“ svěřil se Macek KT. „V kontextu dnešního ‚ducha doby‘ a vzhledem k mizerné pověsti visegrádských zemí na Západě reagovali posluchači na toto konkrétní přátelské gesto mezinárodního, mezikulturního a mezináboženského dialogu s nadšením. Až jsem je musel tlumit poukazem na to, že se i v našem prostředí jedná spíše o výjimku a vedle radosti se nám dostává i spousty odpůrců,“ vykreslil Macek. A jak dodal, i z příspěvků ostatních účastníků bylo zřejmé, že napříč Evropou posiluje agresivní nacionalismus a proti snahám o smíření a dialog stojí leckdy hýčkání starých ran a falešných obrazů nepřítele.
Setkání uzavřela v pátek 28. září slavnostní mše svatá v berlínském kostele českého patrona sv. Vojtěcha. Tu sloužil předseda Německé biskupské konference kardinál Reinhard Marx spolu s dalšími biskupy a kněžími, včetně apoštolského nuncia v Německu, chorvatského arcibiskupa Nikoly Eteroviće. V homilii Marx připomněl význam sv. Václava (jehož slavnost tento den prožívala česká církev) pro křesťany v České republice.
„Staré i nové konflikty lze řešit jen tehdy, jsme-li ochotni k upřímnému dialogu a usmíření,“ prohlásil na kongresu nový ředitel nadace Renovabis P. Christian Hartl. „Samotná vzpomínka nepostačí, je třeba společné pochopení toho, co se odehrálo. Teprve potom nadchází čas požádat o odpuštění, a je-li to možné, odpuštění udělit.“ V tom podle něj může právě církve hrát ve společnosti jedinečnou roli, neboť má v doprovázení na cestě ke smíření hluboké zkušenosti. Podpora, kterou poskytuje Renovabis, je pak podle Hartla dobrým nástrojem k odstraňování překážek a k lepšímu soužití mezi lidmi a národy – už dvacet pět let.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou