26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Uváděl nás do krásy liturgie

22. 7. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/30 Rodina na cestách, 22.7.2009, Autor: Zita Chalupová

Krátce po svých 95. narozeninách zemřel v sobotu 11. července ve Šternberku skladatel liturgické hudby Mons. Josef Olejník, papežský prelát. Poslední rozloučení s ním proběhlo 18. července v olomoucké katedrále a následně ve Strání, rodné obci P. Olejníka, kde je též pohřben.

„Magister Josef Olejník zůstane pro mne stejně jako pro několik generací bohoslovců, kněží a věřících nezapomenutelnou osobností. Bůh ho obdařil darem hudebního umění a on dokázal Boží lid u nás doslova rozezpívat – ať už v mešních ordináriích nebo responsoriálních žalmech, sborových skladbách či kancionálových písních,“ vzpomíná na P. Olejníka olomoucký světící biskup Josef Hrdlička. Zvláště pak upozorňuje na jeho nácviky zpěvu s lidmi přede mší svatou: „Byly to krátké, ale velice pronikavé katecheze, po nichž pak lidé zpívali s velkým zaujetím a zbožností. Uváděl nás do krásy liturgie. Jako vynikající znalec gregoriánského chorálu vnesl do obnovené liturgie po Druhém vatikánském koncilu skladatelsky originální zpěvný výraz, který souzněl s duší našeho lidu a s duchem českého jazyka.“ Ve všem se podle biskupa Hrdličky odrážela Olejníkova víra, kněžská zralost a pravdivá snaha o svatost života. „Věřím, že jeho dílo do budoucna v církvi nadlouho přetrvá,“ dodává pro KT biskup Hrdlička. P. Josef Olejník je autorem mnoha hudebních děl. Mezi ty nejvýznamnější patří například Velikonoční graduál, Modlitba umírajícího sv. Cyrila za církev a vlast nebo Česká mši z Andělské Hory. Dále skládal písně pro kancionál, nedělní nešpory, responsoriální žalmy uspořádané do několika žaltářů atd. Upravil také českou státní hymnu pro mužský čtyřhlas a bezpočet českých a moravských lidových písní pro pěvecké sbory, s nimiž celý život pracoval. Vedle skladatelné činnosti P. Olejník totiž založil a učil mnoho pěveckých sborů po celé olomoucké arcidiecézi. Mezi jeho studenty patřil i profesor František Kunetka, vedoucí katedry liturgické teologie Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Olomouci. „Otec Olejník byl noblesní a velmi vzdělaný člověk, ryzí a ušlechtilý kněz. Vzpomínám na něj vděčně jako na svého učitele liturgického zpěvu i vynikajícího sbormistra, který celých pět let našich teologických studií pracoval s fakultním mužským sborem. Jeho hudební formace mě ovlivnila způsobem srovnatelným se studiem hudby na konzervatoři,“ přiznává P. Kunetka, podle něhož právě Olejníkova „spontánní a přirozená hudebnost spolu s hlubokou a upřímnou vírou umožnily vznik jeho tak rozsáhlého díla“ v oblasti liturgické hudby. P. Josef Olejník – kněz, skladatel, sbormistr a pedagog se narodil 1. července 1914 v osadě Květná ve Strání na česko-slovenském pomezí. Vystudoval arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, bohosloví v Olomouci, gregoriánský chorál a kompozici na Papežském institutu církevní hudby v Římě. Působil jako pedagog na teologii v Olomouci a Litoměřicích, v letech 1950 – 1968 spravoval farnost v Andělské Hoře v Jeseníkách. Posledních 34 let svého života pracoval s chrámovým sborem ve Velké Bystřici u Olomouce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou