16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Urbi et orbi: Aby ustal lomoz zbraní

7. 4. 2015

|
Tisk
|

Jako morální a diplomatická autorita a představitel státu Vatikán se papež František obrátil ve svém velikonočním poselství na celé světové společenství. Jeho apel se týkal mírového procesu v šesti oblastech světa a starých i nových forem otroctví. 

Vydání: 2015/15 Urbi et orbi: Aby ustal lomoz zbraní, 7.4.2015, Autor: Martin T. Zikmund

Na prvním místě papež uvedl Sýrii a Irák, na jejichž humanitární těžkosti, úděl uprchlíků a nedostatek míru upozorňuje světové společenství znovu a znovu. „Mír vyprošujeme především milované Sýrii a Iráku, aby ustal lomoz zbraní a bylo obnoveno dobré soužití různých skupin, z nichž se skládají tyto milované národy.“ Svatý otec se už dříve vyjádřil, že kdyby mohl, hned by do Iráku zajel. Nyní tam posílá aspoň své kardinály (viz str. 16).
Cesty k dialogu s muslimy
Na druhém místě připomněl světové veřejnosti potřebu míru ve Svaté zemi i budování kultury setkávání mezi Izraelci a Palestinci. V minulém roce se František modlil u dvou zdí ve Svaté zemi, podle protokolu u Zdi nářků a neplánovaně u bezpečnostní zdi, kterou postavili Izraelci, aby oddělili oblast Betléma od Izraele.
Na třetím místě zmínil římský biskup dvě arabské země: Jemen a zejména Libyi, kde odsoudil „veškeré barbarské násilí“ a vyzval k budouvání bratrské společnosti. Vatikán v poslední době intenzivně sleduje situaci v arabském světě a hledá cesty k dialogu se Saúdskou Arábií.
Modlitba za oběti na univerzitě v Keni
František ve své promluvě ocenil dohodu z Lausanne mezi Západem a Teheránem, která má omezit a kontrolovat íránský jaderný program.
V neposlední řadě papež připomněl světu konflikty v Africe, zejména v Nigérii, Jižním Súdánu a Demokratické republice Kongo. Pomodlil se i za oběti teroristického útoku islamistů na univerzitě v keňské Garisse. A nakonec vyjádřil touhu, aby „zmrtvýchvstání Páně přineslo světlo milované Ukrajině“.
Kromě toho František orodoval za oběti starých i nových forem otroctví (drogově závislé), za vězně, migranty, chudé lidi a další marginalizované.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou