12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

U čtenářů KT bodovaly knihy Marka Váchy

15. 11. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/47 Václav Renč, 15.11.2011

„Mí čtenáři KT mi rozumějí“ – tak by mohl parafrázovat známý Mozartův výrok P. Marek Orko Vácha. Ve třetím ročníku ankety Kniha čtenářů KT se totiž na předních příčkách umístily hned dvě jeho knihy – a braly dokonce pomyslnou zlatou a bramborovou medaili!

Málokdy se stává, aby v literární anketě na sebe autor výrazně upozornil hned dvěma tituly. Čtenáři KT ale naposílali vítěznému titulu Marka Orko Váchy Modlitba argentinských nocí 131 hlasů a na čtvrtou příčku pak protlačili s téměř stovkou hlasů jeho druhou knížku Kéž bych pod hvězdami dobře odtančil svůj tanec. Obě knížky vydalo brněnské nakladatelství Cesta, které mělo v první desítce ještě dalšího zástupce – na pátém místě novou knihu Maxe Kašparů O bludných kruzích a bludných kamenech. „Udělalo nám to radost, protože nám na názoru čtenářů KT záleží a protože my sami považujem Orkovy knihy za výborné,“ reagovala na zprávu Iva Pospíšilová z nakladatelství Cesta. A čím si sami nakladatelé vysvětlují oblíbenost Váchových knih? „Orko spojuje víru se svou vědeckou odborností a toto spojení mu umožňuje obohacovat čtenáře novými pohledy na jejich každodenní život. Projevuje se v nich jeho osobní laskavost a blízkost lidem. Umí naslouchat, klade otázky, ale nevnucuje svůj názor – každý si může odpovědět sám. Vybízí ke společnému hledání,“ říká Iva Pospíšilová. Vítězný titul Modlitba argentinských nocí pak podle ní nabízí otevřený náhled do života kněze. „Modlíme se za kněžská povolání, ale často bychom do toho sami nešli. Kniha ukazuje možnost, jak vnést do vztahu laika a kněze porozumění.“ Mezi uvedené knížky z brněnské Cesty se v konečném pořadí vklínily dva knižní rozhovory, což dokládá dlouhodobou oblíbenost tohoto žánru. Ten první je s papežem Benediktem XVI., nese název Světlo světa a na stříbrnou příčku dosáhl díky hlasům 103 čtenářů. Jen o dva hlasy méně dostal na třetím místě knižní rozhovor s P. Ludvíkem Armbrustrem Tokijské květy, který s tímto bývalým misionářem v Japonsku dělal redaktor KT Aleš Palán. Žánr rozhovorů je v první desítce zastoupen ještě jednou – na děleném 10. místě skončily Hovory o hudbě s Jiřím Pavlicou. Čtenáři mohli hlasovat pomocí kuponu otištěného v KT nebo prostřednictvím internetu. Bližší informace o vítězné knize přineseme v příštím čísle KT.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou